MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Έκρηξη της ανεργίας -Έρχεται Αρμαγεδδώνας στην αγορά εργασίας

Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ


Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας και την ανεργία το επόμενο χρονικό διάστημα από το Ινστιτούτο Εργασίας τη ΓΣΕΕ, ενώ μαύρες είναι και οι διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις από την πανδημία, ειδικά το δεύτερο 3μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.


Κυριότερες διαπιστώσεις της ΓΣΕΕ είναι ότι έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, οριζόντιες μειώσεις 10% στους μισθούς, ρευστά ωράρια και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, «μετακίνηση» μεγάλου αριθμού εργαζομένων στη ζώνη της «οικονομικής ανέχειας».
 

Δρούγος: Η Αγκυρα τραβάει το σχοινί στα άκρα – Εφτασε 7 μίλια από τη Ρω

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Σε τροχιά πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα εισέρχονται οι σχέσεις μας με την Αγκυρα, αφού, πέραν της χρονικής επέκτασης της τουρκικής Νavtex από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για άλλες 5 ημέρες, το σεισμογραφικό/υδρογραφικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» πλησίασε χθες μεταξύ 6 και 7 ναυτικών μιλίων από τη μικρονησίδα Ρω (στην οποία υπάρχει μικρή στρατιωτική δύναμη) του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου με βάση το ανατολικό άκρο της τουρκικής Νavtex.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος για τον Ε.Τ.

Οι ατελεύτητες και θρασύτατες ενέργειες της Αγκυρας προκαλούν εύλογη ανησυχία, ενώ η εκρηκτική ρητορική από πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης (ειδικά του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι) εκτρέπει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα των διμερών σχέσεων που πλέον βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο.

Τι συμβαίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Γιατί δεν προχωρούν ακόμα και κρίσιμες αποφάσεις;

Στο θέμα της εικόνας που παρουσιάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουμε αναφερθεί ξανά. Βελτίωση όμως δεν έχει διαπιστωθεί, οπότε αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε. Στα τελευταία “κρούσματα” οι ισχυρές ενδείξεις ότι υπουργός, υφυπουργός και γενικός γραμματέας δεν παρουσιάζουν εικόνα συνοχής και συνολικής παρουσίας του υπουργείου προς τα έξω. Παρακάμπτεται η προβλεπόμενη διαδικασία και επιχειρείται η παράκαμψη του ΥΕΘΑ, με επιδίωξη διασφάλισης απευθείας επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τον απαράδεκτο αυτόν “κανόνα” δεν εξαιρείται ούτε η στρατιωτική ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πρόσφατα κι ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έλλειπε σε προγραμματισμένη επίσκεψη, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση. Τελούσε αυτό σε γνώση του υπουργού άραγε, ή έχει δίκιο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο υπουργείο που επιμένει ότι η υπόθεση δεν είναι τόσο αθώα;