MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΟΗΕ: Κορωνοϊός, μια κρίση που μπορεί να προκαλέσει ζημίες μεταξύ 1 και 2 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως

Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτίμησαν σήμερα (9/3) ότι η επιδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 τρισ. και 2 τρισ. δολ. το 2020 

Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκτίμησαν σήμερα (9/3) ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 τρισεκ. και 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (μεταξύ 877 δισεκ. και 1.772 τρισεκ. ευρώ) το 2020.

Σε νέα μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

Στον αέρα τινάζει ο κορωνοιός τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εποπτείας της Ελλάδας - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».

Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού στα έσοδα του προϋπολογισμού και στους συμπεφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».

Με αυτή τη δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα στις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) που είχε προαναγγείλει για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους, προεξοφλώντας αλλαγή σκηνικού στην οικονομία.

Το παγκόσμιο κραχ και η τουρκική κατάρρευση

Με τις αγορές πετρελαίου να ανοίγουν στο -30% μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει τις ποσότητες εξόρυξης, έχοντας προηγουμένως δεχθεί τη ρωσική πετρελαϊκή επίθεση και με το γερμανικό δείκτη DAX να ανοίγει στο -10% (-17% η Deutsche Bank), όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού S&P 500 διαπραγματεύονταν πάνω από το -5%, εγκαινιάσθηκε επίσημα η νέα μεγάλη κρίση – με αφορμή τον κορώνα-ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον τουρισμό, στη ναυτιλία και σε μία σειρά άλλων οικονομικών κλάδων. Εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν αντιδράσουν άμεσα τότε θα βιώσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες – ειδικά στην Ευρώπη και με επίκεντρο τη χρεοκοπημένη Ιταλία, στην οποία ο ιός έχει εξουδετερώσει τη βιομηχανική παραγωγή σε πολλές περιοχές της.

Τι συμβαίνει και πού οδηγεί το “κραχ” των πετρελαϊκών τιμών

Του Γ. Αγγέλη 

Η πρόσφατη ρήξη μεταξύ Ριάντ και Μόσχας όσον αφορά την πολιτική του OPEC+ είχε ως αποτέλεσμα έναν πόλεμο τιμών που αναπάντεχα οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση τις τιμές του “μαύρου χρυσού”. 

Η άρνηση της Μόσχας να δεχθεί τις περικοπές στην παραγωγή που πρότεινε η Σαουδική Αραβία για τη στήριξη των τιμών του πετρελαίου οδήγησε σε ρήξη και αποχώρηση της Μόσχας από την πρόσφατη Σύνοδο του OPEC+. Στην αρχή κανείς δεν αξιολόγησε όπως θα έπρεπε τις συνέπειες αυτής της ρήξης καθώς κανείς δεν προέβλεψε τη σπασμωδική απόφαση του Ριάντ να προχωρήσει σε “προσφορά” μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου σε πολύ χαμηλές τιμές για να χτυπήσει τις αντοχές της Μόσχας, ελπίζοντας στην υπαναχώρησή της. Η απάντηση της Μόσχας ήταν να πολλαπλασιάσει και αυτή τις προσφορές με ισχυρή “έκπτωση”, με αποτέλεσμα μια χωρίς προηγούμενο πτώση 30% των τιμών του πετρελαίου.