MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Το παγκόσμιο κραχ και η τουρκική κατάρρευση

Με τις αγορές πετρελαίου να ανοίγουν στο -30% μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει τις ποσότητες εξόρυξης, έχοντας προηγουμένως δεχθεί τη ρωσική πετρελαϊκή επίθεση και με το γερμανικό δείκτη DAX να ανοίγει στο -10% (-17% η Deutsche Bank), όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού S&P 500 διαπραγματεύονταν πάνω από το -5%, εγκαινιάσθηκε επίσημα η νέα μεγάλη κρίση – με αφορμή τον κορώνα-ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον τουρισμό, στη ναυτιλία και σε μία σειρά άλλων οικονομικών κλάδων. Εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν αντιδράσουν άμεσα τότε θα βιώσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες – ειδικά στην Ευρώπη και με επίκεντρο τη χρεοκοπημένη Ιταλία, στην οποία ο ιός έχει εξουδετερώσει τη βιομηχανική παραγωγή σε πολλές περιοχές της.

Επικαιρότητα

Μετά την είδηση του θανάτου των 36 Τούρκων στρατιωτών στη Συρία, 50 ανεπίσημα, ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας έγραψε στο Face Book πως η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,9% – παρά την άνοδο 6% το τελευταίο τρίμηνο του 2019 που όμως οφειλόταν στην άνοδο των καταναλωτικών δαπανών με φθηνές πιστώσεις. Ενώ τώρα το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε στα 4,28 τρις λίρες, σε όρους δολαρίου συρρικνώθηκε στα 740 δις $ – χαμηλότερα κατά 26 δις $ σε σχέση με το 2018 (γράφημα). 



Ο βιομηχανικός τομέας της χώρας ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιτοκίων αυξήθηκε κατά 5,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, αλλά ο κατασκευαστικός υποχώρησε κατά 3,8% – ενώ η κατανάλωση αυξήθηκε μεν κατά 6,8%, αλλά οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 29,3% έναντι μόλις 4,4% αύξησης των εξαγωγών, προκαλώντας τριγμούς στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας βέβαια στηρίχθηκε από την κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού κατά 21,1% – από έναν κλάδο όμως που αφενός μεν θα είναι ο πρώτος που θα πληγεί από τον κορώνα-ιό εάν τελικά εξελιχθεί σε πανδημία, αφετέρου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.

Εύλογα λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος υφίσταται τη μία ήττα πίσω από την άλλη, με τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του στο ναδίρ, ήταν πολύ συγκαταβατικός κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα – αντιμετωπίζοντας με σκυφτό κεφάλι τον πρόεδρο Putin, παρά το ότι γνωρίζει πως στηρίζει τις προσπάθειες του καθεστώτος της Συρίας να ανακτήσει κάθε «πόντο γης» που έχασε κατά τη διάρκεια του πολέμου. 



Για την Ελλάδα βέβαια, η κατάσταση δεν είναι καθόλου ρόδινη – αφού έχει τοποθετηθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας, αφενός μεν για τον εκβιασμό της Ευρώπης με όπλο τους μετανάστες, αφετέρου για το βίαιο εποικισμό της, στα πλαίσια του υβριδικού πολέμου που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ακόμη χειρότερα, με τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της να πλήττονται όπως το 2008, με τον τουρισμό και με τη ναυτιλία, ενώ ευρίσκεται σε τρισχειρότερη θέση συγκριτικά με τότε, κυρίως όσον αφορά το κόκκινο ιδιωτικό χρέος, τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι στην κυριολεξία δυσθεώρητα – ειδικά εάν κλιμακωθεί ο πετρελαϊκός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον των Η.Π.Α. και της Σαουδικής Αραβίας, ανατροφοδοτώντας το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κραχ. 

Το -12% αυτή τη στιγμή του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρά το ότι κατέγραψε διπλάσιες απώλειες από τα ευρωπαϊκά την προηγούμενη χρονική περίοδο, δίνει μία ζοφερή εικόνα του μέλλοντος – ελπίζοντας να πάρει τα σωστά μέτρα η κυβέρνηση, παύοντας να θριαμβολογεί ανόητα όπως τους τελευταίους μήνες. Πολύ περισσότερο παρά το ότι διαπιστώθηκε η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2019 στο 1%, τεκμηριώνοντας πως έκανε σοβαρά λάθη όσον αφορά την οικονομική της πολιτική – λάθη που πρέπει να διορθώσει επειγόντως και τα οποία έχουμε επισημάνει πάρα πολλές φορές, χωρίς όμως να εισακουσθούμε.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου