MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Η Άγκυρα εκθέτει τον Ν.Δένδια: «Γκρίζα ζώνη» η περιοχή στις Φέρες του Εβρου - Ετσι διώξαμε τους Ελληνες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάληψη του ελληνικού εθνικού εδάφους: Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι σημειώνει πως «Η Ελλάδα ανακοίνωσε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα τοποθετήσει συρμάτινο φράχτη στην περιοχή αποκοπής Φερών (Ferre Kupürü). 
Κατόπιν του απαιτούμενου συντονισμού με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο μας επέδωσε στις 11 Μαΐου 2020 νότα στην Ελλάδα, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να κάνει γνωστές τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του έργου και απαίτησε την σύγκληση της επιτροπής για τα σύνορα».

Προσθέτει δε: «Δηλώθηκε επίσης στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».

Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας: Μόνο ήττες στα εθνικά θέματα – Καμία διαφορά με ΣΥΡΙΖΑ

( John.k - Κυβερνήσεις περιορισμένης ευθύνης … εξυπηρέτησης των Γερμανο - Τουρκικών συμφερόντων …. )

Άρης Δημητρακόπουλος

Η τουρκική εισβολή σε θύλακα ελληνικού εδάφους στον Έβρο και οι κυβερνητικές παλινωδίες ακολούθησαν (θέματα που ανέδειξε το pronews.gr) δημιουργούν αιφνιδιαστική κρίση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με το σοβαρό ενδεχόμενο της απώλειας εθνικών εδαφών.

Από την ώρα που οι Τούρκοι στρατιώτες κατέλαβαν ελληνικό έδαφος στον Έβρο (δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση για το πότε συνέβη και πόση έκταση έχουν καταλάβει) η αντίδραση της κυβέρνησης είναι κατά σειρά 1) απόκρυψη συμβάντος 2) εξωφρενικές δηλώσεις υποβάθμισης , 3) πανικοβλημένο διάβημα 4) ανακοίνωση διάψευση του… διαβήματος.

Στ. Λυγερός : Η Τουρκία κλιμακώνει, το άγνωστο πεδίο του τετελεσμένου

Ο επικεφαλής και αρθρογράφος του slpress.gr Σταύρος Λυγερός , μιλώντας στον 98.4 εξήγησε γιατί η διαρκής κλιμάκωση της Τουρκίας , από τον Έβρο, στο Αιγαίο και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, έχει αλλάξει πίστα ως προς τα ποιοτικά στοιχεία των αμφισβητήσεων της , κυρίως έναντι της Ελλάδας. 
Δεν είναι κατά την γνώμη του ενδεδειγμένη η απάντηση , ότι στόχευση της είναι απλά να μας επιβάλλει συζήτηση και συμφωνίες σε όσα μέχρι σήμερα θέτει ως διαφορές. 

Αντίο, πράσινο: Οι χώρες BRICS εγκαταλείπουν το δολάριο

Ράβδοι χρυσού

ΜΟΣΧΑ, 22 Μαΐου – RIA Novosti, Μαξίμ Ρουτσένκο. Το απόθεμα χρυσού που συσσωρεύτηκε από την Τράπεζα της Ρωσίας κατέστησε δυνατή την αποτροπή της κατάρρευσης του ρουβλίου τον Απρίλιο, διατηρώντας παράλληλα τα συναλλαγματικά αποθέματα σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι οι επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα δεν θα φέρουν μόνο στην Κεντρική Τράπεζα ένα σταθερό εισόδημα, αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην απότομη μείωση του μεριδίου του αμερικανικού δολαρίου σε διεθνείς διακανονισμούς.

Σοβαρό πρόβλημα δημιούργησαν οι Τούρκοι στον Έβρο: Εισέβαλαν σε ελληνικό έδαφος, αρνούνται να αποχωρήσουν

Σε όλο το μήκος τόσο των χερσαίων συνόρων όσο και
στην παρέμβρια περιοχή του Έβρου, ο Στρατός Ξηράς
παραμένει με ενισχυμένες δυνάμεις και εμφανή παρουσία
σε πολλά σημεία ενώ μικτές περίπολοι Στρατού και ΕΛ.ΑΣ
είναι σε σημεία – παλιά περάσματα μεταναστών
τα οποία με τα έργα αποτροπής έχουν σφραγιστεί.
Πηγή: Hellas Journal
Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ελλάδας προέβη σε διάβημα προς την Τουρκία σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο, με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού. 

Στην ουσία πρόκειται για κατάληψη ελληνικού εδάφους… 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Εβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει γίνει διάβημα προς την τουρκική πλευρά. 

Ολα ξεκίνησαν προ εβδομάδων, στο νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, με τη μετάβαση εκεί τουρκικών στρατιωτικών-αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες αρνούνται, όμως, να αποχωρήσουν από το σημείο.