Ράβδοι χρυσού
ΜΟΣΧΑ, 22 Μαΐου – RIA Novosti, Μαξίμ Ρουτσένκο. Το απόθεμα χρυσού που συσσωρεύτηκε από την Τράπεζα της Ρωσίας κατέστησε δυνατή την αποτροπή της κατάρρευσης του ρουβλίου τον Απρίλιο, διατηρώντας παράλληλα τα συναλλαγματικά αποθέματα σε επίπεδα ρεκόρ. Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι οι επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα δεν θα φέρουν μόνο στην Κεντρική Τράπεζα ένα σταθερό εισόδημα, αλλά θα βοηθήσουν επίσης στην απότομη μείωση του μεριδίου του αμερικανικού δολαρίου σε διεθνείς διακανονισμούς.
Ο χρυσός δεν σκουριάζει
Όσο περισσότερο η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο παραδοσιακό προστατευτικό περιουσιακό στοιχείο – τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ – μειώνονται με ταχείς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, το Μάρτιο, οι ξένοι κάτοχοι ομολόγων τις ξεπούλησαν σε ένα ρεκόρ 256 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, η Σαουδική Αραβία έχει απαλλαγεί από τα αμερικανικά ομόλογα σε 25,3 δισεκατομμύρια, η Βραζιλία – σε 21,5 δισεκατομμύρια, η Ινδία – 21, η Ταϊλάνδη – 9,5 δισεκατομμύρια.
Η Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία το 2018 πούλησε σχεδόν ολόκληρο το πακέτο των κρατικών ομολόγων στην αγορά, μείωσε τα υπόλοιπα τρεις φορές – από 12,58 δισεκατομμύρια σε 3,85. Αυτό είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό των διεθνών αποθεμάτων της χώρας.
Αντίο στο δολάριο
Μειώνοντας το μερίδιο των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων στα αποθεματικά, οι κεντρικές τράπεζες στερούν αργά αλλά σταθερά το δολάριο από το καθεστώς του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Το οποίο είναι απολύτως κατανοητό: στον αγώνα κατά του κορωναϊού, η Ουάσιγκτον κατακλύζει την οικονομία με ακάλυπτα χρήματα.
Σε πέντε χρόνια, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά το απόθεμα χρυσού της. “Η ορθότητα αυτής της στρατηγικής έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της κρίσης: ακόμη και παρά τις νομισματικές παρεμβάσεις υπέρ του ρουβλίου , η Τράπεζα της Ρωσίας, χάρη στην αύξηση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων, διατήρησε τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος.
Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η Κεντρική Τράπεζα ξόδεψε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια πουλώντας 250-300 εκατομμύρια την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, το ρούβλι μειώθηκε περίπου κατά 20 τοις εκατό , δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν σχεδόν τρεις φορές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών της Gazprombank, χωρίς νομισματικές παρεμβάσεις το δολάριο θα κόστιζε περισσότερο από 110 ρούβλια μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Ταυτόχρονα, το κόστος των αποθεμάτων χρυσού στα διεθνή αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας αυξήθηκε κατά έξι δισεκατομμύρια τον Απρίλιο (σε ρεκόρ 126 δισεκατομμυρίων μέχρι την 1η Μαΐου). Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.
Στις αρχές Ιανουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα είχε 554,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στις 15 Μαΐου – 562,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, τα αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 500 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC), το 2018 η Ρωσία αγόρασε 274,3 τόνους χρυσού, το 2019 – 158,1, και το 2020 – ακόμα 28 τόνους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ισοτιμία του χρυσού έχει δικαιολογηθεί πλήρως, σήμερα τα αποθέματα πολύτιμων μετάλλων παρέχουν σταθερότητα των συναλλαγματικών αποθεμάτων, και εκτός αυτού, φέρνουν σημαντικά έσοδα.
Αυτή την εβδομάδα, ο χρυσός διαπραγματεύεται στο μέγιστο από το 2012 – πάνω από $ 1750 ανά ουγγιά. Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι αυτό δεν είναι το όριο, καθώς το πολύτιμο μέταλλο είναι το πιο αξιόπιστο επενδυτικό μέσο κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Κατά πρώτον , η πανδημία του COVID-19 προκάλεσε ένα άλμα στη ζήτηση για το δολάριο σε άλλες χώρες, και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τύπωνε πολλά μετρητά για την ξένη αγορά. Στη συνέχεια, λόγω του κλεισίματος της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας, υπήρχε επίσης έλλειψη χρημάτων στην εγχώρια αγορά, η οποία έπρεπε επίσης να γεμίσει με το τυπογραφείο.
Επιπλέον, η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο στο μηδέν και ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τη ρυθμιστική αρχή να μην κινηθεί καθόλου προς την αρνητική ζώνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος.
Αυτό θα ακολουθηθεί από υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του δολαρίου και χάος στις διεθνείς αγορές, παρόμοια με την κρίση της δεκαετίας του εβδομήντα, όταν η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το χρυσό πρότυπο.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος, όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να αντικαταστήσουν το δολάριο στο εξωτερικό εμπόριο με άλλα νομίσματα. Πρώτα απ’ όλα, μιλάμε για κράτη που δεν είναι έτοιμα να αποδεχθούν την αρχή του Trump “Η Αμερική είναι πάνω απ’ όλα”. Η BRICS βάζει τον τόνο εδώ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, το μερίδιο του δολαρίου στους διακανονισμούς της Ρωσίας με την Ινδία και την Κίνα μειώθηκε κατά ένα τέταρτο πέρυσι – από 73 σε 49 τοις εκατό, ενώ τα εθνικά νομίσματα αυξήθηκαν από 19 τοις εκατό το 2018 σε 28 τοις εκατό το 2019. Το ρούβλι αντιπροσωπεύει το 14 τοις εκατό του εμπορικού κύκλου εργασιών της Ρωσίας με τις χώρες BRICS – έξι ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό, τι το 2018.
Οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων, με βάση τα τεράστια αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών, στους διεθνείς διακανονισμούς θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου πέρυσι, μαζί με τη Ρωσία, ήταν η Κίνα και η Ινδία.
Το Πεκίνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο για το χρυσό, από τον Ιανουάριο του 2019 έχει αυξήσει το απόθεμα χρυσού σε 105,9 τόνους, το Δελχί – σε 41,4. Συνολικά, με υπολογισμούς του WGC, οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες πέρυσι έχουν πάρει 651 τόνους πολύτιμων μετάλλων. Αυτό είναι ρεκόρ για 49 χρόνια.
Οι ειδικοί τονίζουν: η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού δείχνει το ποσοστό της περαιτέρω μείωσης των επενδύσεων σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα και, κατά συνέπεια, την χρήση του δολαρίου σε διεθνείς υπολογισμούς.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan Case, ο μοχλός οικονομικής ανάπτυξης μετατοπίζεται προς την Ασία. Τις επόμενες δεκαετίες, η κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα που κυριαρχείται από την Ασία.
Αυτό σημαίνει ότι το δολάριο θα γίνει φθηνότερο έναντι άλλων νομισμάτων και χρυσού. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία είναι πλήρως προετοιμασμένες για αυτήτην εξέλιξη.
Πηγή :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου