MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ασυγκράτητος ο γερμανικός έρωτας για τη Τουρκία

Το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης που προκαλεί η κατοχική Τουρκία, οδηγεί με μαθηματική στην έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και μάλιστα πολύ σύντομα. Τούτο φαίνεται να δρομολογείται από τους Γερμανούς, μετά την προσωρινή αποχώρηση, όπως διατυμπανίζουν καθημερινά Τούρκοι αξιωματούχοι, του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.


Την ίδια όμως ώρα, έχει ανανεωθεί η παράτυπη τουρκική NAVTEX για συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων από το "Γιαβούζ", στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Τούτο σημαίνει πως η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί χωριστά με την Κύπρο, εάν θεωρεί πως η ένταση έχει "εκτονωθεί" στο Αιγαίο. Η ΕΕ οφείλει να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, για τις συνεχιζόμενες παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ.

“Ομερτά” ΝΑΤΟ για το τι έγινε με τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Τουρκίας

Η έρευνα του ΝΑΤΟ για την ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον Ιούνιο στη Μεσόγειο έχει κριθεί εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να συζητηθεί δημόσια, καθώς το Παρίσι και η Άγκυρα διεξάγουν «πόλεμο λέξεων», δήλωσαν διπλωμάτες στο Reuters.


Σύμφωνα με το Reuters το θερμό επεισόδιο υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στη Γαλλία, αλλά και στην αντιπαράθεση με την Ελλάδα για τον φυσικό πλούτο στην Ανατολική Μεσόγειο και με την επικεφαλής της συμμαχίας, τις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 

Ο κατήφορος επιταχύνεται

Δρομολογούνται ο νέος πτωχευτικός νόμος, το 5G, το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ και το σχέδιο Ηρακλής – το οποίο έχουμε τεκμηριώσει πως δεν είναι τίποτα άλλο, από τη συμπαιγνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Κάτι που θα μας κοστίσει ακόμη 12 δις €, επί πλέον στα 60 δις € που έχουν ήδη δαπανηθεί. Εάν όλα αυτά θεωρηθούν από τους Έλληνες Πολίτες ως μία θετική εξέλιξη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε είναι περιττή η δική μας άποψη – ενώ φυσικά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κρίνουμε τον πάνσοφο λαό.


Επικαιρότητα

Από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνεχίζει να κυβερνάει με ψέματα στα εθνικά, στο μεταναστευτικό, στην υγεία και στην οικονομία, σημειώνοντας πως τα δημοσιονομικά μέτρα που διατέθηκαν στο οκτάμηνο ήταν μόλις 4,3 δις € σύμφωνα με τη σελίδα του υπουργείου οικονομικών (πηγή), απομονώσαμε τα παρακάτω σημαντικά:

Η πολιτική χειραγώγηση

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κατηγορούμε τους πολιτικούς ή τα ΜΜΕ για το κατάντημα μας, για την «αποσύνθεση της αλήθειας» και για την κατ’ επίφαση δημοκρατία που βιώνουμε – επειδή οι πιθανότητες να είμαστε εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι, επιλέγοντας κόμματα, πολιτικούς ή ΜΜΕ που συμβαδίζουν/ταιριάζουν με τις προκαταλήψεις και με τις αντιλήψεις μας, αποφεύγοντας τις αντίθετες απόψεις που απογοητεύουν ή κουράζουν, καθώς επίσης προτιμώντας τον πιθηκισμό αντί τη σκέψη, δεν είναι καθόλου αμελητέες.

“Μπορεί κανείς να κυριαρχήσει σε χίλιους ανθρώπους πιο γρήγορα απευθυνόμενος στις προκαταλήψεις τους και στα συναισθήματα τους, από ότι να πείσει έναν και μόνο, βασιζόμενος στη λογική του” (R. Heinlein).