MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

«Σκλάβοι» των φόρων και των εισφορών οι Έλληνες – Χαοτική απόσταση από την Ευρώπη

Φόρους και εισφορές καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες τους μισούς μήνες του χρόνου (ήτοι 180 ημέρες) με την αφαίμαξη να έχει χτυπήσει «κόκκινο» την τελευταία τριετία. Και δεν είναι μόνο ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να πληρώνουμε φορολογικές κι άλλες υποχρεώσεις. Είναι και πως τα ποσά που καλούμαστε να καταβάλουμε σε φόρους και εισφορές είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που ξοδεύουμε για βασικές ανάγκες, όπως η στέγαση, η διατροφή, η ένδυση ή οι μεταφορές.

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΦίΜ, το 2019 οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δουλέψουν 180 από τις 365 ημέρες για το κράτος. Ειδικότερα, θα εργαστούν 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

Εάν οι οικονομίες είναι σε εξαιρετική κατάσταση γιατί FED και ΕΚΤ μειώνουν επιτόκια; - Αποτυχία το νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης

Οι κεντρικές τράπεζες λάθος ρόλο διαδραματίζουν - Δεν είναι ο σκοπός τους να κρατούν υψηλά τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων. 

Η FED η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει στις 31 Ιουλίου τα βασικά της επιτόκια παρέμβασης κατά 0,25% - ίσως και 0,50% - από την ζώνη του 2,25% με 2,50% που βρίσκονται. 

Η ΕΚΤ η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% - αρνητικά επιτόκια – και θα ξεκινήσει ένα νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη έκαναν στροφή 180 μοιρών και άλλα ανέφεραν πριν μήνες όταν ενθουσιωδώς αναφέρονταν στην αύξηση των επιτοκίων και στην νομισματική σύσφιξη μέσω της σταδιακής απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Μ. Πούλλαδο, Ράδιο Πρώτο

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Μ. Πούλλαδο, Ράδιο Πρώτο

30 Ιουλ 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, Κοιτάσματα