MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Ασύμμετρες νομισματικές εξελίξεις

Εάν δεν καταφέρουν οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν την ποσότητα χρήματος «Μ0» σε ένα φυσιολογικό επίπεδο έγκαιρα, δεν θα αποφευχθεί ένα ανάλογο κραχ και μία μεγάλη ύφεση, όπως το 1929 – ενώ θα ακολουθήσει ένας υψηλός πληθωρισμός. Ως εκ τούτου εάν θέλει η Ελλάδα να έχει κάποιες ελπίδες να ανταπεξέλθει, θα πρέπει να αλλάξει αμέσως οικονομικό μοντέλο – προωθώντας κλάδους όπως η πρωτογενής παραγωγή με τη μεταποίηση της και η βιομηχανία.

Στη δίνη της παγκόσμιας επιβράδυνσης η Ευρωζώνη - Γιατί κινδυνεύει με νέα κρίση

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα επιβράδυνση ενώ βλέπουν ως λύση την αύξηση των φόρων 

Ένα από τα μηνύματα που συχνά στέλνουν προς τις κυβερνήσεις και τις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι οικονομικοί αναλυτές είναι ότι «είμαστε σε μια παγκόσμια επιβράδυνση».

Ωστόσο, η φράση αυτή κρύβει σημαντικές διαφορές καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που υφίσταται τη σοβαρότερη επιβράδυνση την ώρα που οι υπόλοιπες διεθνείς οικονομίες αντιμετωπίζουν μέτρια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης τους.

Έρευνα - σοκ: Οι Έλληνες δεν πάνε στον γιατρό γιατί δεν έχουν να πληρώσουν

Δεν πάνε στον γιατρό οι Έλληνες ασθενείς επειδή δεν έχουν χρήματα για την επίσκεψη, πολλές φορές γίνονται «γιατροί» του εαυτού τους υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν πως μπορούν να προλάβουν επιπλοκές από την ασθένειά τους, ενώ μερικές φορές αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις στο γιατρό τους γιατί έχουν την αίσθηση ότι βιάζεται ή δεν έχει χρόνο.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα πανελλαδικής έρευνας για τη σχέση γιατρού-ασθενή στην Ελλάδα που έγινε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (HIT).

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η αιωνόβια γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου"

Διάλεξη του Ν. Λυγερού με θέμα: "Η αιωνόβια γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου". 

Μέρος Ι , ΙΙ & ΙΙΙ

Μακεδονικό Πολιτιστικό Κέντρο 406 Danforth Ave, Toronto, 2ος όροφος.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019, ώρα: 19.00

Καταρρέει ο Ερντογάν: Εικόνα διάλυσης στην τουρκική οικονομία

Νευρικότητα προκαλούν στους επενδυτές οι πρόσφατες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η εικασία ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χρησιμοποίησε δανεικά χρήματα από εμπορικές τράπεζες με βραχυπρόθεσμες συμφωνίες για αύξηση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, είχε ως αποτέλεσμα η λίρα να εξασθενήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα.

Τσιμουδιά για το ξεπούλημα των Ποντίων

Πλήρη απάθεια και προκλητική αδιαφορία επιδεικνύουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι απείχαν από τη συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Δευτέρα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τελικά η πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά να εκδοθεί ψήφισμα και να προστεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της Κομισιόν καταψηφίστηκε, απόντων 20 από τους συνολικά 27 Ελληνες και Κύπριους ευρωβουλευτές.

Die Welt: Γιατί η Αθήνα απαιτεί τώρα πολεμικές αποζημιώσεις

«Γιατί η Αθήνα απαιτεί τώρα πολεμικές αποζημιώσεις», είναι ο τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας «Die Welt», με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ο αρθρογράφος εξηγεί τις βασικές παραμέτρους της υπόθεσης και τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις, ενώ επισημαίνει ότι ανάλογες αξιώσεις διατυπώνει πλέον και η Πολωνία, όπου ο επικεφαλής της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θέτει πλέον την ελληνική απόφαση ως παράδειγμα.

«Περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα θέλει εκ νέου να προσπαθήσει να λάβει αποζημιώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε η Γερμανία. Αυτό αποφάσισε την Τετάρτη το ελληνικό Κοινοβούλιο.