MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Editorial: Μετά τη Συρία, στόχος του Ερντογάν το Αιγαίο

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Απώτερος στόχος, λένε ειδικοί, της κίνησης Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συρία είναι να αφεθούν οι εμπλεκόμενοι παίκτες σ΄ένα παιχνίδι όπου θα αναγκαστούν να ματώσουν.

Ορθή εκτίμηση μεν καθώς ο Τραμπ με τη στάση του βάζει την Ευρώπη αντιμέτωπη με το θέμα των φανατικών του Ισλάμ που προέρχονται από μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς και βρέθηκαν τελικά στο πλευρό του DAESH.

Από την άλλη, ουσιαστικά εξωθεί την Τουρκία σε μια ευθεία αντιπαράθεση με την Ρωσία η οποία στηρίζει με σθένος τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ και τορπιλίζει ουσιαστικά το τρίγωνο Μόσχας- Άγκυρας- Τεχεράνης.

Πως και γιατί η Συρία μπορεί να είναι το Βιετνάμ της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί και πάλι να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία και, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπα άναψε το πράσινο φως για μια τουρκική επιχείρηση. Ενώ ο Ερντογάν απείλησε πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα έστελνε στρατεύματα στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι, αυτή τη φορά η απειλή φαίνεται σοβαρή: η οικονομία του τρελαίνεται, υπέστη πλήγμα το γόητρό του όταν το κόμμα της αντιπολίτευσης κέρδισε δύο φορές την Κωνσταντινούπολη κι έχει την απελπιστική ανάγκη για απόσπαση της προσοχής.
 

Ο Ερντογάν μπορεί να μιλάει για τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τη βόρεια Συρία, αλλά δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι υπάρχει. Το αντίθετο: Όχι μόνο οι Κούρδοι της Συρίας ήταν η πιο αποτελεσματική ιθαγενής δύναμη κατά του Ισλαμικού Κράτους, υπάρχουν επίσης τεράστιες ενδείξεις ότι η Τουρκία συνεργάστηκε, επωφελήθηκε και κατά καιρούς συντονίστηκε με τις θυγατρικές της Al-Qaeda στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος.

Καλεντερίδης : Γιατί οι ΗΠΑ (Τραμπ) πούλησαν τους Κούρδους – Όλο το σκηνικό

Του Σάββα Καλεντερίδη 

Το 2011 ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, ένας πόλεμος καθαρά ξενοκίνητος, με τις ΗΠΑ να παίζουν το ρόλο του συντονιστή, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το ρόλο του χρηματοδότη και την Τουρκία τον υποδοχέα των όπλων και τον εκπαιδευτή των ένοπλων ομάδων (Ελεύθερος Συριακός Στρατός και Αλ Κάιντα) που στρέφονταν εναντίον του Άσαντ. 

Ο Ερντογάν τότε σκόπευε σε μερικούς μήνες να πάρει την εξουσία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να καταστήσει τη Συρία προτεκτοράτο της Τουρκίας.