MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Στο λυκόφως της η γεωπολιτική του νεοφιλελευθερισμού

Η συζήτηση για το λυκόφως του νεοφιλελευθερισμού, που είναι διάχυτη στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχει διαφύγει της προσοχής πολλών νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η εκλογή Τραμπ το 2016 έδειξε ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είχε καταστεί μη βιώσιμη, ως πολιτική οντότητα, στη χώρα προέλευσής της. Το ίδιο και η γεωπολιτική του νεοφιλελευθερισμού.
 
Πρόσφατη νομοθεσία και το εν εξελίξει κύμα συνδικαλισμού στις ΗΠΑ σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές: «Η κυβέρνηση Μπάϊντεν κήρυξε το θάνατο του νεοφιλελευθερισμού». Αναλύσεις σε κορυφαία περιοδικά εξωτερικής πολιτικής τεκμηριώνουν ότι: «Η εποχή της γεωπολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, ως εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχει τελειώσει». Αποτελεσματικές διακρατικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ προϋποθέτουν σαφή αντίληψη του τρόπου λειτουργίας των θεσμικών και κυρίως των μη θεσμικών παραγόντων και κέντρων εξουσίας της χώρας. Ιστορικά, οι ΗΠΑ έχουν μια “από τη κορυφή προς τα κάτω” διακυβέρνηση.
 

Κοσμογονία: Οι BRICS+ από τον Οκτώβριο αποδολαριοποιούν τις εμπορικές τους συναλλαγές!

Θα μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους με τα εθνικά τους νομίσματα
 
Στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών των BRICS+ τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Καζάν της Ρωσίας θα αποφασιστεί η αποδολαριοποίηση στο μεταξύ τους εμπόριο, καταργώντας οριστικά το μεγάλο νομισματικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ και θέτοντας τις βάσεις για την μελλοντική δημιουργία ενός δικού τους κοινού νομίσματος.
 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η εφημερίδα Hindu Business Line, η Σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου θα επιβεβαιώσει το εθελοντικό δικαίωμα των μελών της BRICS+ να αποδολαριοποιήσουν τις συναλλαγές μεταξύ τους.