MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ζητήματα Αισθητικής εν μέσω Κρίσεων στην εποχή της Πανδημίας

- Ο Δημοσθένης Δαββέτας, Διδάκτωρ Αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Paris VII και Πανεπιστημιακός δάσκαλος σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Ελλάδας , πάνω στη Φιλοσοφία της Τέχνης, σε μια ανατρεπτική συζήτηση στην εποχή της διαφαινόμενης δυστοπίας στη καθημερινότητα μας, αλλά και στην μεγάλη εικόνα των κοινωνιών, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.


-Ο ρόλος της Αισθητικής εν μέσω Κρίσεων και στην εποχή της Πανδημίας

- Πόσο η απώλεια της Αισθητικής συμβάλλει στην ένταση των κρίσεων

- Μπορεί η Αισθητική στη κοινωνική ζωή και την συλλογικότητα , να παίξει το ρόλο του «όπλου» αντίστασης και αντεπίθεσης στις πολλαπλές Κρίσεις ;

Πρόστιμα 55.500 ευρώ για παραβάσεις των μέτρων κατά του κορονοϊού

Συνολικά 94.341 ελέγχους διενήργησαν χθες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) και κατέγραψαν 64 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. 
 
Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 55.500 ευρώ, ενώ μια επιχείρηση υποχρεώθηκε σε αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (92.924). 
 

Ο John McAfee δολοφονήθηκε. Και γι ‘αυτό… ..ίσως έπεσε το κτήριο στο Μαϊάμι

Ο John McAfee δολοφονήθηκε. Και γι ‘αυτό… ..ίσως έπεσε το κτήριο στο Μαϊάμι


Ο John McAfee αναφέρεται ότι αυτοκτόνησε σε ισπανική φυλακή.
Αυτή η αναφορά δεν είναι νέα, αλλά είναι παραπλανητική. Ο δισεκατομμυριούχος δεν είχε κανένα λόγο για να αυτοκτονησει. Είχε εξαπατηθεί από τις αμερικανικές και ισπανικές κυβερνήσεις. Αυτή η «αυτοκτονία» μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: δολοφονήθηκε ή την έκανε λαθραία από τη φυλακή. Το καθεστώς στην Ουάσινγκτον έχει κάθε λόγο να τον καθαρίσει.

“Ο Ερντογάν δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τη νέα διώρυγα που εξήγγειλε”-Ι.Μάζης

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών μιλώντας στην εκπομπή του Kontra Channel, Western με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, αναφέρθηκε στις τελευταίες ανακοινώσεις του Ερντογάν που περιλαμβάνουν και τη διάνοιξη νέας διώρυγας.


“Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τη νέα διώρυγα που εξήγγειλε”, λέει Δρ Ιωάννης Μάζης, αποδίδοντας αυτές τις ανακοινώσεις σε προσπάθεια ανάκαμψης του Τούρκου προέδρου στο εσωτερικό.

Η αποκαλυπτική έρευνα του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη για τον καρκίνο και τις βάσεις στα Χανιά, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για “έρευνα” που δεν έγινε ποτέ, και η “εγκύκλιος Κρεμαστινού”

( Παλαιότερο άρθρο , για το αρχείο - Thanks to Theo_k )
 
Η πραγματικότητα που ισχύει στα Χανιά με τις βάσεις φανερώνεται μέσα από την ομιλία του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη τον Νοέμβρη του 2001 στα Χανιά, στα πλαίσια του Αντιπολεμικού Διημέρου.

Ο δημοσιογράφος τον Οκτώβρη του 1994 πραγματοποίησε μία έρευνα που προκάλεσε μεγάλο ντόρο.

Ως δημοσιογράφος τότε της Ελευθεροτυπία κατέβηκε στα Χανιά για να ερευνήσει τους παράγοντες τοξικής και ραδιενεργούς ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των βάσεων στο Ακρωτήρι. Υπήρχαν ήδη σημαντικές καταγγελίες για αυξημένα κρούσματα λευχαιμίας και άλλων ειδών καρκίνου από τον τότε εκπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Αρτέμη Ροζάκη αλλά και από ψαράδες που σύμφωνα με αναφορές τους στις ακτές εκβράζονταν νεκρά και παραμορφωμένα ψάρια.

Η ερμηνεία της επιτυχίας των ελληνικών ομολόγων

Υπενθυμίζουμε πως πάγια θέση μας είναι το ότι, η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε εισέλθει στην Ευρωζώνη – ενώ, όταν το έκανε, όφειλε να χρησιμοποιήσει τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που της εξασφάλιζε το ευρώ για να μειώσει το δημόσιο χρέος της, καθώς επίσης για να παράγει προϊόντα που θα καθιστούσαν πλεονασματικό το εμπορικό της ισοζύγιο. Δυστυχώς όμως δεν έκανε τίποτα από όλα αυτά, αλλά σπατάλησε τα χρήματα που της προσέφεραν μαζικά τότε οι διεθνείς επενδυτές, ειδικά την περίοδο 2004/09 – με τα γνωστά αποτελέσματα που θα πληρώνουν πολλές γενιές Ελλήνων, εάν δεν χαθούμε τελικά ως Έθνος. Με κριτήριο τα παραπάνω, με τα ελλείμματα του 2020 και του 2021 που θα υπερβούν τα 30 δις €, καθώς επίσης με τα 41 δις € δανεικά που έδωσε η κυβέρνηση για καταναλωτικούς ξανά και όχι για επενδυτικούς σκοπούς, η ιστορία επαναλαμβάνεται και η Ελλάδα θα χάσει ακόμη μία ευκαιρία, ενδεχομένως την τελευταία – αυτήν που της δόθηκε από την ΕΚΤ, λόγω της πανδημίας. Με απλά λόγια, εάν είχε διαχειρισθεί η κυβέρνηση σωστά την υγειονομική κρίση που στην ουσία χρησιμοποίησε για να κρύψει τις παταγώδεις αποτυχίες της, θυμίζοντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης είχε ήδη υποχωρήσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Ελλάδα θα μπορούσε επιτέλους να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία, από την οποία ασφαλώς εξαρτάται η εθνική της ακεραιότητα – ειδικά σε συνδυασμό με τα 32 δις € του ΤΑΑ, τα 20 δις του ΕΣΠΑ και τα 20 δις € της ΚΑΠ. Δυστυχώς όμως δεν το έκανε, οπότε οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευοίωνες, με πιθανότερη την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας, όπου η Ελλάδα θα έχει μεν ανάπτυξη, αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων θα λιμοκτονεί – ελπίζοντας φυσικά να κάνουμε λάθος.


Το μεσοπρόθεσμο της ντροπής

Σε περίπτωση αποτυχίας του, θα ενοχοποιηθούν οι Πολίτες που δεν έχουν εμβολιασθεί, κυρίως επειδή λογικά φοβούνται ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμασθεί επαρκώς; Δεν γνωρίζουμε όλοι πως τόσο στο Ισραήλ, όσο και στη Μ. Βρετανία, οι μισοί περίπου ενήλικοι που προσβλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή ήταν εμβολιασμένοι; Δεν θα πρέπει να βρεθεί λύση για να μην εξαρτάται η οικονομία μας σε τέτοιο βαθμό από τον τουρισμό, ειδικά λόγω των προβλέψεων για περισσότερες πανδημίες; Επίσης για το λανθασμένο τουριστικό μας μοντέλο που καταστρέφει τις υποδομές μας, χωρίς αντίστοιχη ωφέλεια; Γιατί η Πορτογαλία με 10 εκ. περίπου λιγότερες αφίξεις από την Ελλάδα, να μπορεί να έχει μεγαλύτερα έσοδα από εμάς; Γιατί μόλις 8 στα 100 ξενοδοχεία μας να σερβίρουν ελληνικό πρωϊνό; Πού είναι τα κίνητρα που πρέπει να τους δοθούν, για να στηρίξει ο τουρισμός τη βιομηχανία μας;


Σάββας Καλεντερίδης: Ο Εύξεινος Πόντος κι η Ταυρίδα στο προσκήνιο – Γιατί ο Πούτιν μίλησε για Τρίτο Παγκόσμιο;

Σοβαρή ένταση στον Εύξεινο Πόντο – Το ΝΑΤΟ “τεστάρει” την αποφασισιτκότητα της Ρωσίας

Η Τουρκία ακολούθησε για αρκετά χρόνια την «πολιτική του εκκρεμούς», με ταλαντώσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ενώ ταυτοχρόνως ανέπτυσσε τις σχέσεις της με την Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Φινλανδία, την Ισπανία και την Αγγλία.
 
Είχαμε γράψει και στο παρελθόν ότι σε κάθε ταλάντωση η Τουρκία «άνοιγε» χώρο στον περίγυρό της και τον καταλάμβανε η τουρκική πολιτική και οικονομική διπλωματία, μερικές φορές και ο τουρκικός στρατός, με αποτέλεσμα σήμερα η γειτονική χώρα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Λιβύη, τα κατεχόμενα τμήματα της Συρίας και του ιρακινού Κουρδιστάν, στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, ενώ διατηρεί ισχυρά ερείσματα στα Σκόπια, τη Βουλγαρία κ.α.