MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ρ.Μενέντεζ: «Η Τουρκία εισβάλλει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα & κυπριακή ΑΟΖ και λέμε στην Αθήνα να συγκρατηθεί;»

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Στην Αθήνα οποιοσδήποτε νοήμονας άνθρωπος κατανοεί πως οι ΗΠΑ παίρνουν «ουδέτερα» το μέρος της Τουρκίας εξισώνοντάς την ως μέρος του προβλήματος αφού πάντα ζητείται από την Ελλάδα να δείχνει «αυτοσυγκράτηση» για προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τα οποία δεν δημιουργεί η ίδια, αλλά πρέπει πάντα να τα αντιμετωπίζει.

Η Τουρκία είναι αυτή που μονίμως διεκδικεί αντίθετα η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα οπότε οποιαδήποτε «ουδέτερη» δήλωση εξ'Αμερικής στην ουσία αποτελεί δήλωση στήριξης στις τουρκικές επιδιώξεις.

Σενάρια τρόμου για τον κορωνοϊό - Στους 1.775 οι νεκροί, φόβοι για πανδημία έως τον Μάιο του 2020 - Από εργαστήριο η εξάπλωση της επιδημίας;

Ξεπέρασαν τα 71.000 τα κρούσματα - Πως εξελίσσεται η επιδημία στον πλανήτη - Επαναπατρισμός πολιτών από το κρουαζιερόπλιο Diamond Princess

(upd) Μόνο ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις αλλά κυρίως οι εκτιμήσεις για την πορεία του κορωνοΐού, καθώς οι απόψεις των ειδικών κατατείνουν στο ενδεχόμενο μίας πανδημίας το προσεχές διάστημα. 

Στο πλαίσιο αυτό και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κινεζικής ηγεσίας, πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σταδιακά ο Covid -19 εξακολουθεί να σκορπά τον θάνατο και εκτός των κινεζικών συνόρων αφού την Κυριακή 16/2 καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν.

Ο πνιγμός της Ελλάδας

Η ελλαδική κοινωνία έχει παγιδευτεί, τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε ουτοπίες: Οι λέξεις δεν παραπέμπουν σε ρεαλιστικά δεδομένα, παραπέμπουν σε εντυπώσεις. Η κυκλοφορία των εφημερίδων και η επίδραση των εφημερίδων είναι κοινωνικά ασήμαντη, επειδή στο παιχνίδι των εντυπώσεων οι εφημερίδες (ο γραπτός λόγος, η ανάγνωση, η κριτική λειτουργία του νου) είναι αδύνατο να ανταγωνιστούν το θέαμα, την εικόνα. Δεν μοιάζει να υπάρχουν εφημερίδες που έχουν συνειδητοποιήσει το ανέφικτο της επιβίωσής τους. Κατά κανόνα, συνεχίζουν να ανταγωνίζονται τη λογική της εικόνας, το κυνηγητό των εντυπώσεων, τη διαφημιστική μικρόνοια, μήπως και επιβιώσουν.

Ξένη δημοσίευση
– του Χ. Γιανναρά 
Αυτοχειρία εκπαιδευτική 

Υπάρχει ο επαγγελματικός δημόσιος λόγος, η δημοσιογραφία. Εχει αφετηρία την κοινή σε μια συμβίωση ανάγκη της πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων. Είναι όπως η κοινή ανάγκη της εκπαίδευσης και καλλιέργειας, η ανάγκη απονομής δικαιοσύνης, λειτουργίας της αγοράς, των ταχυδρομείων, της ύδρευσης – και όσες ακόμα κοινές ανάγκες. 

Καθηγητής Μάζης: «Απλωσε πολύ τα πόδια του ο Ερντογάν και θα του τα κόψουν»

Την εκτίμηση ότι η προσφυγή στη Χάγη για τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, χωρίς προηγούμενη επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια και ανακήρυξη θαλασσίων ζωνών, είναι «αυτοκτονία» εξέφρασε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης.

Μιλώντας στον Γιάννη Πηλίδη και στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα», στον FOCUS FM 103.6, ο κ. Μάζης ανέφερε: «Θες να πας στη Χάγη για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας, όμως η υφαλοκρηπίδα μετράται από το πέρας του εύρους των χωρικών υδάτων. Θα πάμε στη Χάγη από χωρικά ύδατα 6 μιλίων; Είναι αυτοκτονία. Άρα πρώτα επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα και μετά πας στο Δικαστήριο. Θέλει προσοχή».

ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΕ

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr

Μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ουσιαστικά η αποστολή του ΝΑΤΟ έληξε, ολοκληρώθηκε, αφού διαλύθηκε ο πραγματικός εχθρός για τον οποίο συστάθηκε!

Έτσι τίθεται το εύλογο ερώτημα! Από το 1991 μέχρι σήμερα ποια η χρησιμότητα υπάρξεως του ΝΑΤΟ; Πού ωφελεί την ανθρωπότητα; Από τη στιγμή που η ύπαρξή του βασιζόταν στην συλλογική άμυνα των μελών – κρατών του, σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού του;