MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Είναι η δημοκρατία κλειστό κλαμπ;

Οποιοδήποτε κόμμα επιδιώκει να μπει πιο δυνατά στο παιχνίδι «δολοφονείται» είτε από τη Δικαιοσύνη είτε από τα ΜΜΕ
 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν συμφώνησε προχθές με τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ. Σε μήνυμα που έστειλε αμέσως μετά σε εκλεκτούς πολιτικούς του φίλους σε όλο τον κόσμο, τους ενημέρωσε ανακουφισμένος ότι η συμφωνία προστατεύει 12.700.000 νέες θέσεις εργασίας και διαφυλάσσει την αξιοπιστία των υποσχέσεων του ιδίου προς τον αμερικανικό λαό για κοινωνική ασφάλιση, επενδύσεις και ευημερία.
 

Η επιστροφή της λιτότητας και των μνημονίων

Η Γερμανία επιστρέφει αναπόφευκτα στο ρόλο του «οικονομικού αστυνομικού» της ΕΕ – ενώ την ίδια στιγμή εξοπλίζεται, έχοντας ξεφύγει από τα «δεσμά του παρελθόντος». Ειδικότερα, τον περασμένο χρόνο η χώρα προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει το ρόλο της, εν όψει των τεραστίων τεκτονικών αλλαγών που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία – συγκεκριμένα, η γεωπολιτική αναδιάταξη της Ευρώπης, από τη Δύση προς την Ανατολή. Ενδεχομένως λοιπόν βρήκε ήδη το δρόμο και τη θέση της – με τη μορφή μίας ανανεωμένης ειδικής σχέσης με τις ΗΠΑ, όπου θα αποτελεί ξανά τον βασικό δυτικοευρωπαϊκό εκπρόσωπο τους. Το ενδεχόμενο αυτό θα σήμαινε την αποκατάσταση της οικονομικής της ηγεσίας εντός της ΕΕ, με την προϋπόθεση όμως πως θα διοικεί για λογαριασμό των ΗΠΑ – αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την Οργάνωση, κυρίως βέβαια για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση, ο συνδυασμός των μέτρων λιτότητας, της ανανεωμένης γερμανικής ηγεμονίας και του επιθετικού μιλιταρισμού, καθιστά το πρόβλημα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους του 2010 σχεδόν αμελητέο – ένα συγκριτικά απείρως πιο αβλαβές γεγονός, σε σχέση με αυτά που προβλέπονται για το μέλλον.
.

Το σχέδιο για «μίνι» Eastmed δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη – Ποιό είναι το νέο τοπίο στη ΝΑ Μεσόγειο

Η συνάντηση που είχαν προ δύο εβδομάδων στην Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έδωσε μία πρόγευση για το τι μέλλει να ακολουθήσει στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
 
Της Ναταλίας Κοντώση

Οι αποκαλύψεις Νετανιάχου, για έναν αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει ποσότητα φυσικού αερίου από την ισραηλινή ΑΟΖ στην Κύπρο για υγροποίηση (LNG) και εξαγωγή στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργεί αναμφίβολα νέα δεδομένα στην περιοχή, αναδεικνύει τις προτεραιότητες της νέας κυπριακής κυβέρνησης και ενισχύει την προοπτική να καταστεί η ΝΑ Μεσόγειος ενεργειακός κόμβος για τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας.

Rogoff (νομπελίστας): Κράτος μπανανία οι ΗΠΑ, υπερχρεωμένες και πολιτικά ασταθείς – Η εκεχειρία για το χρέος θα είναι βραχύβια

Τίποτα δεν αναγκάζει το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να σταματήσει να «τιμά το υπάρχον αμερικανικό χρέος», οδηγώντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χάος, αναφέρει ο Rogoff
 
Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα συνεχίσουν να χορεύουν στα σαγόνια του χρέους, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για να επιτραπεί η αύξησή του, αναφέρει με άρθρο του στο Project Syndicate o διαπρεπής οικονομολόγος Kenneth Rogoff…

Όπως επισημαίνει, «οι κομματικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο του ομοσπονδιακού χρέους έχουν γίνει προβλέψιμο χαρακτηριστικό της αμερικανικής πολιτικής ζωής.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το βαλς των δισεκατομμυριούχων

Στο παρελθόν έχω αρθρογραφήσει για το νέο Eldorado της παγκόσμιας οικονομίας που θεωρώ πως είναι οι ημιαγωγοί (semiconductors), τα κοινώς λεγόμενα “τσιπάκια”. Η επενδυτική φρενίτιδα της προηγούμενης εβδομάδας που έστειλε την μετοχή της εταιρίας ημιαγωγών NVIDIA στο διάστημα, ήταν αναμενόμενη. Κάποιοι άλλοι, όμως, φαίνεται ότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τις δραστηριότητες των εταιριών Πληροφορικής και επενδύουν σε λάθος μετοχές.  Οι “έξυπνες” επιλογές στη Τεχνητή Νοημοσύνη ανοίγουν δρόμους …
 
Εάν συγκρίνουμε την μετοχή της NVIDIA με αυτήν της Intel θα δούμε ότι διαφέρουν. Τι προκάλεσε όμως από τη μια την φρενίτιδα της μετοχής της NVIDIA και από την άλλη την αμυδρή άνοδο της Intel; Οι αποδόσεις της ως εταιρία, ή μήπως κάτι άλλο πιο συναρπαστικό; Η αιτία της φρενίτιδας για την απόκτηση μετοχών της NVIDIA, είναι ο καλπασμός της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ο οποίος δεν αποτελεί μόδα, αλλά κυριολεκτικά αποτελεί μια αγορά όπου οι επενδύσεις δεν έχουν τέλος.