MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Η ελληνική διπλωματία στο γεωπολιτικό ναρκοπέδιο της Ανατολικής Μεσογείου

Είναι εντυπωσιακά περίπλοκο το διεθνές σκηνικό, στο οποίο καλείται η Αθήνα σήμερα να διαχειριστεί τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας με το βλέμμα στραμμένο στη Μεσόγειο και στην Εγγύς Ανατολή. Η ελληνική διπλωματία "συνομιλεί" σήμερα ευθέως ή και πλαγίως, από πολύ κοντά ή και σε απόσταση με μια σειρά χώρες εμπλεκόμενες σε επί μέρους καυτά προβλήματα. Βεβαίως, ο άμεσος γεωπολιτικός αντίπαλος της Ελλάδας --και αναγκαστικά πρώτος "συνομιλητής" της-- είναι η επιτιθέμενη Τουρκία. Ο δε στενός στρατιωτικός σύμμαχος της χώρας μας είναι οι ΗΠΑ.

Γάλλος αναλυτής αφοπλίζει με ένα ερώτημα: Τι θα γινόταν αν το Ιράν εκτελούσε τον Πομπέο σε τρίτη χώρα;

Freepen.gr - Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, Pascal Bonifas αναρωτήθηκε για τη δολοφονία του Σαρντ Σολεϊμάνι: Τι θα κάναμε εάν σκότωνε το Ιραν τον Πομπέο σε τρίτη χώρα; 

Σύμφωνα με την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Fars News Agency, ο Pascal Bonifas, ανώτερος ερευνητής, συγγραφέας και διευθυντής του IRIS (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Υποθέσεων) έκανε χθες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. 

Η τραγωδία της μετανάστευσης επιστημόνων

Σύμφωνα με μελέτη της Endeavor, το ΑΕΠ που παράγουν οι Έλληνες μετανάστες εκτιμάται στα 12,9 δις € ετησίως – ένας αριθμός που όμως δεν είναι σωστός κατά την άποψη μας, αφού με μόλις 50.000 € παραγωγικότητα ανά άτομο ετήσια, για 500.000 μετανάστες, ανέρχεται στα 25 δις €. Με δεδομένη δε την ποιότητα εκπαίδευσης των Ελλήνων μεταναστών, κόστους περί τα 100 δις € για την Ελλάδα, καθώς επίσης τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα ανά άτομο των χωρών υποδοχής τους, θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος. Ακόμη όμως και αν ήταν 25 δις €, με μία μέση φορολογία της τάξης του 30%, τα χαμένα δημόσια έσοδα της Ελλάδας είναι 7,5 δις € συν τις ασφαλιστικές εισφορές – ένα τεράστιο ποσόν που οφείλεται προφανώς στα μνημόνια.