MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Η τελική απάντηση στο ερώτημα αν η τεχνολογία, που αναπτύσσεται αντικειμενικά, θα ωφελήσει ή όχι την ανθρωπότητα, μπορεί να δοθεί μόνο από τους συσχετισμούς –και τη δυναμική τους– ανάμεσα στην εργατική και την αστική πολιτική. Εκεί, στη διεκδίκηση πρωτίστως όχι μόνο του χρόνου που απελευθερώνει η σύγχρονη επιστήμη αλλά και του χρόνου που απελευθερώνει την ίδια την εργασία. 

Οι φάσεις του περιουσιολογίου

Φαίνεται πως είμαστε ένας λαός ανεπίδεκτος μαθήσεως, γεγονός που μας καθιστά τη μεγάλη ντροπή της Ευρώπης – αφού οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι είναι αδύνατον να καταλάβουν πώς είναι δυνατόν να ψηφίζουν άνθρωποι ξανά και ξανά τους θύτες τους, νομιμοποιώντας ως εκ τούτου τις εγκληματικές τους ενέργειες.

Επικαιρότητα

Όπως ο διεθνής πόλεμος εναντίον των μετρητών, η συνωμοσία των τοκογλύφων καλύτερα που έχει τοποθετήσει στο στόχαστρο της τις καταθέσεις της μεσαίας τάξης παγκοσμίως επικαλείται ως αιτιολογία την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, έτσι και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που προωθεί η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) – η οποία ουσιαστικά είναι ανεξάρτητη μεν από την Ελλάδα, αλλά πλήρως εξαρτημένη από τη Γερμανία, ενώ χρησιμοποιείται ως βασικός μηχανισμός της ληστείας των Ελλήνων.

«Μύθοι και αλήθειες για την κλιματική αλλαγή»

Τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύχθηκε το global warming protection που εκδηλώθηκε με την αποδοχή της παραγωγής αερίων θερμοκηπίων ότι συμβάλουν στην ανορθόδοξη κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης.

Άποψη

του Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Οι οπαδοί της θεωρίας του “Φαινομένου του θερμοκηπίου“, ισχυρίζονται πως το CO2 παρεμποδίζει την διαφυγή της θερμότητας στο διάστημα, στο ύψος των περίπου 6 χλμ., όπου την ανακλά πίσω στη Γη.

Γενικευμένη επικίνδυνη παρακμή

Του Χρίστου Αλεξόπουλου

Σε ομιλία, που έκανε ο γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Jürgen Habermas στην διάσκεψη «Νέες προοπτικές για την Ευρώπη», που διοργάνωσε το Κολλέγιο Επιστημών του Ανθρώπου του πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης στις 21.9.2018, εκφράζεται η ανησυχία για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

«Δεν έχω να πω νέα και η κατάσταση αποσύνθεσης, στην οποία βρίσκεται σήμερα, στην εποχή του Trump, ακόμη και ο πυρήνας της Ευρώπης, με κάνει να έχω για πρώτη φορά αμφιβολίες για το βάσιμο των παλαιών προοπτικών, που μέχρι τώρα, διαρκώς και αταλάντευτα, επαναλάμβανα, ότι ανοίγονται μπροστά μας».

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Του Πέτρου Χασάπη*

Πρόσφατα, στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία τα συστημικά ΜΜΕ την πέρασαν χωρίς πολλά πολλά και χωρίς συζητήσεις στα γνωστά περί άλλων πάνελ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν και ψήφισαν, χωρίς να το πάρουν είδηση οι πολίτες, να διατηρηθεί πλήρως η συνταγματική προστασία της ατιμωρησίας πρωθυπουργών και υπουργών.

Συγκεκριμένα συμφώνησαν χωρίς καμία διαφωνία και υπερψήφισαν την πλήρη διατήρηση του απαράδεκτου άρθρου 86 του Συντάγματος και μόνο για τα μάτια αφελών ψηφοφόρων, συμφώνησαν να αφαιρέσουν τη μικρή αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο αυτό. Αυτή η πρόταση υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και φυσικά θα είναι η μόνη σίγουρη που θα ψηφίσουν και πάλι από κοινού στην επόμενη βουλή, απλά για να ακυρώσουν, για μια δεκαετία, κάθε άλλη αναθεώρηση του απαρχαιωμένου και χρεοκοπημένου Συντάγματος. Οι υπόλοιπες δήθεν προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι και φυσικά δεν υπερψηφίστηκαν και από τους δύο και δεν πρόκειται να ισχύσουν, θεωρώ ότι ήταν μόνο ένα προπέτασμα καπνού, για να μην αντιληφθεί ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται.