MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Η αντίστροφη μέτρηση για το σύστημα

Η προβλεπόμενη μελλοντική κατάρρευση θα μπορούσε να συνοδευθεί, όπως στο παρελθόν, από νομισματικές ανακατατάξεις, από συναλλαγματικές μάχες, από συμβατικούς πολέμους, από την υιοθέτηση του κανόνα του χρυσού, από σοβαρές πολιτικοοικονομικές αλλαγές ή από έναν παγκόσμιο πόλεμο – ενδεχομένως από πολλά μαζί.

Ανάλυση

Με κριτήριο τις τελευταίες μεγάλες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, καθώς επίσης τη μάχη για την ηγεμονία του πλανήτη μεταξύ των Η.Π.Α. και της Κίνας, την οποία θα κερδίσει όποια από τις δύο χώρες συμμαχήσει με τη Ρωσία, με τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική και ενεργειακή δύναμη του πλανήτη, θεωρούμε σκόπιμη μία συνοπτική υπενθύμιση του παρελθόντος – ειδικά όσον αφορά το δολάριο, επάνω στο οποίο στηρίζεται κυριολεκτικά ολόκληρη η αμερικανική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά τα εξής: 

Παράγωγα

Τα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία σήμερα υπερβαίνουν τα 600 τρις $ – το δεκαπλάσιο δηλαδή ΑΕΠ του πλανήτη.

Επενδύσεις & Αγορές

Επιγραμματικά, τα παράγωγα είναι χρηματοπιστωτικά εργαλεία, με τα οποία αγοράζει ή πουλάει κανείς ένα προϊόν (μετοχές, δείκτες χρηματιστηρίων, εμπορεύματα, νομίσματα κλπ.), σε μία μελλοντική στιγμή και σε ορισμένες ποσότητες – έναντι μίας προκαθορισμένης, σημερινής τιμής.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΦΟΒΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

Προσωπικά πιστεύω πως η ψοφοδεής ελληνική παρασιτική ολιγαρχία, θα προτιμούσε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να κάνει παραχωρήσεις εθνικών συμφερόντων στον Ερντογάν μέσω μιας δήθεν “υπερήφανης” διαπραγμάτευσης και όχι να συρθεί στο τραπέζι κατόπιν μιας πολεμικής ήττας.

Στην πρώτη περίπτωση, μάλλον θεωρεί ότι μπορεί εύκολα να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα, καθηλώνοντας για μια ακόμα φορά τον εξαθλιωμένο λαό στους καναπέδες, όπως ακριβώς γίνεται με τα μνημόνια οικονομικής αφαίμαξης, αλλά και με την παραχώρηση των εθνικών μας συμφερόντων στο θέμα της Μακεδονίας μας.

Πολιτικό χάος στην Τουρκία: Ο Ερντογάν μήνυσε τον Κιλιτσντάρογλου

Έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να τα βάλει με όλους. Φυσικά με ιδιαίτερη ευκολία το κάνει στο εσωτερικό της χώρας του.

Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε αγωγή σε βάρος του επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης για «αβάσιμα» σχόλιά του, στα οποία συνέδεσε τον πρόεδρο με τον μουσουλμάνο ιερωμένο που η Άγκυρα κατηγορεί για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του Ερντογάν.

Αυτό φοβάται ο Ερντογάν; «Οι Δυτικοί συσκέπτονται με χάρτες διαμελισμού της Τουρκίας! Μας επιτίθενται!»

Freepen.gr - Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας που ξεκίνησαν με την Αφρίν και οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τα ιρανικά σύνορα είναι μέρος της παγκόσμιας αναμέτρησης εξουσίας. Έρχεται μαζικός αγώνας. Οι λογαριασμοί του περασμένου αιώνα διευθετούνται, διαμορφώνεται ο χάρτης ισχύος του επόμενου αιώνα» σημειώνει ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ στη φιλοκυβερνητική Yeni Safak

Περί Κίνας και Amazon

Αυτός που θα κερδίσει τη μάχη για την παγκόσμια ηγεμονία εκ των δύο ανταγωνιστών, της Κίνας και των Η.Π.Α., θα είναι εκείνος που θα καταφέρει να συμμαχήσει με τη Ρωσία εναντίον του άλλου – ενώ η δήλωση του προέδρου Trump εναντίον της Amazon επηρέασε σημαντικά τη μετοχή της.

Επενδύσεις & Αγορές 

Το να στοιχηματίζει κανείς εναντίον της Κίνας δεν είναι ότι εξυπνότερο – κρίνοντας από τις τοποθετήσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου «Hayman Capital Management» εναντίον του νομίσματος της χώρας, με αποτέλεσμα να χάσει το 19% των χρημάτων του. Το γουάν ανατιμήθηκε από τις αρχές του 2014 απέναντι στο δολάριο από 7:1 στα 6,28:1, προκαλώντας στο Hayman Capital Management τις μεγαλύτερες ζημίες από την ίδρυση του το 2006 – οπότε είναι λάθος να υποτιμάει κανείς τη μεγαλύτερη παραγωγική μηχανή του πλανήτη, ειδικά την επίθεση της εναντίον του πετροδολαρίου.