MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Η «Ελαττωματική Δημοκρατία» του Μαξίμου Α.Ε.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
 
Δεν υπάρχει έκθεση από ξένο δημοσιογραφικό φορέα που να μην αναφέρεται με μελανά χρώματα για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Και όχι μόνο φορείς αλλά και ΜΜΕ, όπως ο Economist, το παράδειγμα του οποίου ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, την προηγούμενη Τρίτη. Το ανέφερε μισό όμως, μόνο ό,τι τον συνέφερε. Στην έκθεσή του για το 2022 λοιπόν, το Intelligence Unit του Economist, κάνει λόγο για «ελαττωματική δημοκρατία» στην Ελλάδα και ας ανέβασε τη χώρα μας 9 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνούν δυσάρεστες αλήθειες», ενώ γίνεται «λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό και την εκκλησία». Τονίζει, δε, πως οι δημοσιογράφοι δέχονται απειλές και βία.

Ισχυρό μήνυμα από Kίνα: Η Δύση πλέον δεν είναι ο ηγέτης της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στην ομάδα των BRICS

Η Δύση αντιμετωπίζει διαρθρωτικά προβλήματα που θα την οδηγήσουν στη παρακμή, δήλωσε ο καθηγητής Shen Yi 
 
Η Δύση δεν μπορεί πλέον να αποκαλείται ηγέτης της παγκοσμιοποίησης, ενώ η ανάδυση των BRICS σε αυτό το πλαίσιο είναι το κυριότερο οικονομικό γεγονός της περιόδου που διανύουμε, δήλωσε στο TASS το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 Κινέζος καθηγητής πανεπιστημίου.
 

ΗΠΑ: Από παγκόσμια αυτοκρατορία, αυτοκρατορία χρέους

Στα τρέχοντα όρια του αμερικανικού χρέους επιχειρεί να επιπλεύσει μία οικονομία της τάξης των 25 περίπου τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1946, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετατρέπονται σε αυτοκρατορία χρέους.
 
 
Για κάθε δολάριο που δαπανάται από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος, $0,60 προέρχεται από δανεισμό και 0,40 από διάφορα φορολογικά έσοδα. Όμως πριν από την εγκατάλειψη της ρήτρας χρυσού από την κυβέρνηση Nixon το 1971, για κάθε δολάριο ομοσπονδιακής δαπάνης, μόνον 0,25 προέρχεται από δανεισμό, ενώ $0,75 συγκεντρώνεται από τα φορολογικά έσοδα.