MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

To Κυπριακό, η στάση του Ελληνισμού και οι Παράγοντες Μεταβολών στην Ν.Α. Μεσόγειο

📍 Το Κυπριακό ως Διεθνές ζήτημα, υπό το πρίσμα της επερχόμενης άτυπης πενταμερούς διάσκεψης στην Γενεύη


📍 Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο φάσμα των διερευνητικών και της πιθανής συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, δύο εβδομάδες μετά την Σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τις σχέσεις με την Τουρκία

📍Η αναδιάταξη ισχύος γεωπολιτικά και ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος των μεγάλων παικτών ισχύος

📍Τι σηματοδοτεί για την περιοχή μας η θεαματική όξυνση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας Στην εκπομπή καταθέτουν την οπτική τους:

Η χρηματοπιστωτική καταστολή

Όταν η μεσαία τάξη μίας χώρας ευημερεί, ενώ η κατώτερη (πάντοτε με εισοδηματικά κριτήρια) δεν δυσκολεύεται να επιβιώσει, τότε το πολίτευμα που επιλέγεται είναι συνήθως ο φιλελευθερισμός –με περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικό πρόσωπο, ανάλογα με τις κοινωνικές ευαισθησίες και τον παραγόμενο πλούτο, σε καθεστώς Δημοκρατίας. Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Σουηδία κοκ. επιβεβαίωναν έως πρόσφατα τον κανόνα – είτε επιλέγοντας συντηρητικά, είτε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, με κριτήριο το δικαιότερο μοίρασμα του πλούτου, μεταξύ άλλων μέσω της ποιότητας του κράτους προνοίας. Αντίθετα, όταν μία χώρα, ειδικά με εξαθλιωμένη μεσαία και κατώτερη τάξη, απειλείται είτε από εξωτερικούς εχθρούς (όπως η Γερμανία τη δεκαετία του 1930, λόγω της υποχρέωσης της να πληρώσει υπέρογκες πολεμικές επανορθώσεις), είτε από μεταναστευτικά κύματα (τα οποία θεωρούνται εχθρικά, κυρίως λόγω του ότι επιδεινώνουν τις ήδη προβληματικές συνθήκες διαβίωσης), τότε κλίνει προς το φασισμό – θεωρώντας πως μόνο έτσι μπορεί να προστατευθεί, κινδυνεύοντας να σβηστεί από τον παγκόσμιο χάρτη.


“Καλό παιδί” με το στανιό βγάζουν τον Ερντογάν ΕΕ και ΝΑΤΟ

Σαρακινός Βαγγέλης


Διατήρηση του “καλού” κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, επιδιώκουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, πιέζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση την Αθήνα. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές των Βρυξελλών με την Άγκυρα, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της αξιολόγησης της τουρκικής συμπεριφοράς και των ευρωτουρκικών σχέσεων στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεδιάσκεψη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, στην οποία, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας».

Πανικός στην Τουρκία

Είναι φανερό πως οι ξένοι κερδοσκόποι θα αυξήσουν το «σορτάρισμα» στην τουρκική λίρα, αναμένοντας την αντιστροφή της αύξησης των επιτοκίων – τη μείωση τους δηλαδή, οπότε την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού που έχει ήδη οδηγήσει στην εξαθλίωση εκατομμύρια Τούρκους Πολίτες. Επομένως τις προσδοκίες τους να κερδίσουν τεράστια ποσά, τοποθετούμενοι στην πτώση της ισοτιμίας της – οπότε θα επιταχύνουν τις εξελίξεις. Στα πλαίσια αυτά, το γεωπολιτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ως μία περιοχή σταθερότητας – ελπίζοντας να το εκμεταλλευθεί κατάλληλα η κυβέρνηση, η οποία όμως, με την πολιτική των αλλεπάλληλων και απρογραμμάτιστων κλειδωμάτων που καταστρέφουν τόσο την υγεία, όσο και την οικονομία, των θηριωδών ελλειμμάτων που προκαλούν και του συνεχιζόμενου δανεισμού, οδηγεί ξανά τη χώρα μας στο χάος. Αρκεί να σημειώσουμε εδώ πως όσον αφορά την υγεία, το 2020 είχαμε τελικά 12.000 νεκρούς περισσότερους από άλλες χρονιές, εκ των οποίων οι 5.000 περίπου από τον Covid και οι 7.000 από άλλες ασθένειες – επειδή λόγω των προβλημάτων του συστήματος υγείας που έχουν προκληθεί από τα μνημόνια, οι ασθενείς δεν μπορούσαν να νοσηλευθούν στα νοσοκομεία.


Σε πολιτική αποσταθεροποίηση διολισθαίνει η Ελλάδα

Αποστολόπουλος Απόστολος


Τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη δεν ήταν του είδους “περασμένα-ξεχασμένα”, όπως τόσα άλλα παρόμοια, αλλά εγκαινιάζουν, πιστεύω, μια νέα περίοδο, αποσταθεροποίησης. Και μάλλον σύντομα εκλογές. Τυχαία, οργανωμένα, ή προβοκατόρικα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη εξυπηρετούν όσους επιθυμούν την ανατροπή του αρκετά σταθερού πολιτικού σκηνικού των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Όχι ότι η σταθερότητα έφερε ηρεμία και ευημερία. Αλλά η αγέλη λύκων στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Μπροστά μας είναι δύο μεγάλα ερωτηματικά: Τι θα γίνει με την Τουρκία. Και πως θα μοιραστεί το “πακέτο των Βρυξελλών”, τα 30+δισ., που αναλογούν στην Ελλάδα για να καλύψει ζημιές του εγκλεισμού. Τα του κορονοϊού η κυβέρνηση τα “έλυσε” ακολουθώντας τυφλά τις έξωθεν επιταγές, αντιτάσσοντας σθεναρό όχι στο ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ, το μόνο χωρίς καταγγελίες για παρενέργειες. Στα ελληνοτουρκικά οι αρμόδιοι μηχανεύονται πως δεν θα τους καταλογιστούν προσωπικές ευθύνες. Το νέο στοιχείο είναι οι επιπτώσεις από τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη.