MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Απότομη προσγείωση της Τουρκίας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης

Ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων και θανάτων στη γειτονική Τουρκία είναι ανησυχητικός. Στις 19 Μαρτίου οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι ήταν μόλις 3 αλλά στις 31 Μαρτίου ανήλθαν σε 214. Παρότι το Ιράν βρίσκεται στο έλεος του κορωνοϊού τουλάχιστον από τις 19 Φεβρουαρίου, μετρώντας 3.000+ νεκρούς, η τουρκική ηγεσία άρχισε να λαμβάνει μέτρα προστασίας μόλις προ περίπου δύο εβδομάδων.

Ο τραγέλαφος της ΕΚΤ με την Ελλάδα: Εντός του σχεδίου Πανδημία αλλά εκτός QE, εντός waiver αλλά εκτός επενδυτικής βαθμίδας

Η Ευρώπη ήταν 1000% ανέτοιμη για την κρίση του κορωνοιού, κατέρρευσε το σύμπαν επειδή καμία μεταρρύθμιση δεν είχε πραγματοποιηθεί στην ευρωζώνη…. μόνο η ΕΚΤ χειραγωγούσε τις αγορές

Στην κυριολεξία θεσμικός τραγέλαφος επικρατεί στην ΕΚΤ με την Ελλάδα.

Θεσμικός τραγέλαφος γιατί η ΕΚΤ έχει υιοθετήσει πρακτικές που αναιρούν τους βασικούς κανόνες της και ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει ένα σκιώδες πλαίσιο κανόνων παράλληλα με τους επίσημους κανόνες που δεν έχει αλλάξει.

Η ΕΚΤ είναι θεματοφύλακας των κανόνων αλλά λόγω του σοκ του κορωνοιού έχει δράσει με κριτήρια πανικού, η ΕΚΤ προσπαθεί να υποκαταστήσει τις κυβερνήσεις, έχει μπερδέψει την νομισματική πολιτική με την πολιτική.

Η περίπτωση της Ελλάδος είναι χαρακτηριστική, η ΕΚΤ έχει κινηθεί κατά τρόπο που μια απόφαση της αναιρείται από μια άλλη κοινώς τραγέλαφος.

Για δεύτερη φορά ο χειρότερος απολογισμός θυμάτων στις ΗΠΑ: 1973 νεκροί σε 24 ώρες, 429.052 συνολικά τα κρούσματα

Υπάλληλοι του νοσκομείου του Μπρούκλιν μεταφέρουν
ένα νεκρό στα φορτηγά-ψυγεία. EPA, Alba Vigaray
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σχεδόν 2.000 θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δείχνουν δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται, για ακόμη μια φορά, για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων σε οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Το νέο θλιβερό ρεκόρ (+1.973 θάνατοι), ελαφρά υψηλότερο από αυτό της προηγουμένης (1.939), αυξάνει σε 14.695 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι στην ισχυρότερη δύναμη του κόσμου ξεπέρασαν αυτούς την Ισπανία (14.555), πάντως ακόμα η χώρα θρηνεί λιγότερα θύματα από την Ιταλία (17.669).

Ολλανδοί και Γερμανοί διαλύουν την ΕΕ, ενώ η οικονομία καταρρέει: Ζοφερές προβλέψεις από ΟΟΣΑ και ινστιτούτα

Φωτογραφία, χωρίς λόγια EPA/ALESSANDRO DI MEO
Την ίδια ώρα που στο Eurogroup η Ολλανδία, κατά κύριο εμμένει σε απόψεις που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης πληθαίνουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που αναφέρονται στην τεράστια ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωναϊού. 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει και η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ Φαίη Καραβίτη από το Βερολίνο τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας (Ifo, IfW, DIW, RWI,IWH-Χάλε) προβλέπουν κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,2% στη Γερμανία και κατά 5,3% στην Ευρωζώνη, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωναϊού, στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη έκθεσή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Προειδοποίηση Conte ενόψει Eurogroup: H EE να σταθεί στο ύψος της πρόκλησης ή να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα

Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον της ΕΕ να δηλώσει παρούσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σαφείς προειδοποιήσεις ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup απέστειλε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte επισημαίνοντας πως είτε η Ευρώπη θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος της τεράστιας πρόκλησης που συνιστά η πανδημία του κορωνοϊού είτε θα πρέπει να εγκαταλειφθεί το ευρωπαϊκό όραμα και ο καθένας να μεριμνήσει για τον εαυτό του.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Conte επιμένει ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.