MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Oι μεγάλες προκλήσεις του 2020

Γράφει ο Νότης Μαριάς 

Με την είσοδο του 2020 η Πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις που θα καθορίσουν την πορεία της στην παρούσα νέα δεκαετία.
Για τον λόγο αυτόν η Αθήνα οφείλει να διαμορφώσει ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο με στόχο: 

1) Tην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας η οποία καθημερινά κλιμακώνεται με άμεσο στόχο την ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης και την αρπαγή ελληνικού θαλάσσιου και χερσαίου χώρου. Η ελληνική πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας που θα ενταθεί το προσεχές διάστημα και να παραμείνει πιστή στην πάγια πατριωτική μας στάση η οποία συμπυκνώνεται στο γνωστό «Μολών Λαβέ» προχωρώντας ταυτόχρονα στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (νμ) και στην ανακήρυξη ΑΟΖ στα 200νμ πέραν των χωρικών υδάτων των 12νμ. 

Οι ΗΠΑ έδωσαν... ελάχιστα στην Ελλάδα - Ζήτησαν καλές σχέσεις με Τουρκία, ευελιξία στην Σούδα, να μπλοκάρουν τους Κινέζους, να αγοράσουν F35

Οι ΗΠΑ ενώ επαίνεσαν την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ανάκαμψη, επί της ουσίας έδωσαν ελάχιστα στην Ελλάδα. 

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατατέθηκαν οι ελληνικές θέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 7 Ιανουαρίου 2020 στο Λευκό Οίκο εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον πρόεδρο Trump κατά την οποία αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών. 

Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι από τη συνάντηση η ελληνική πλευρά «πήρε αυτό που μπορούσε να πάρει».

Άδειασμα Τραμπ μπροστά σε Μητσοτάκη: μιλά με τον Ερντογάν κι άλλους για τη Λιβύη, αλλά όχι μαζί του

Η συζήτηση στο σαλονάκι ήταν μάλλον μια δυσάρεστη εμπειρία για τον Ελληνα πρωθυπουργό αφού τη συζήτηση μονοπώλησε το ζήτημα του Ιράν και του Ιράκ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σα να μη βρίσκεται εκεί ή λες και επρόκειτο για κάποιο σύμβουλο του προέδρου των ΗΠΑ. 

Του Στρατή Μαζίδη

Στη μια ερώτηση που δέχθηκε ο Τραμπ από δημοσιογράφο για την τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα, απλά δεν απήντησε. Ωστόσο αυτό ήταν το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο ήρθε λίγα λεπτά αργότερα όταν αναφέρθηκε στη Λιβύη.

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;

Ούτε η Ρωσία, πόσο μάλλον όταν έχει περικυκλωθεί ήδη από το ΝΑΤΟ, ούτε η Κίνα είναι πρόθυμες να διακινδυνεύσουν έναν πόλεμο με τις Η.Π.Α. – γνωρίζοντας την τεράστια στρατιωτική και χρηματοπιστωτική τους ισχύ, καθώς επίσης την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, αντιλαμβανόμενες πως έχουν θέσει πια τις κόκκινες γραμμές τους. Άλλωστε το νέο μήνυμα των Η.Π.Α. μέσω του Ιράν είναι σαφές: δεν πρόκειται πλέον να βασίζοΠαγκνται σε κυρώσεις ή σε περιορισμένους συμβατικούς πολέμους, προσπαθώντας να συσπειρώσουν τους διστακτικούς συμμάχους τους και αφήνοντας χώρο δράσης σε κράτη όπως το Ιράν – αλλά θα επιτίθενται αποφασιστικά μόνες τους. Εφαρμόζουν λοιπόν το γνωστό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο εάν θέλει κανείς ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο – αποδεικνύοντας πως δεν διαθέτουν μόνο τα όπλα, αλλά είναι επί πλέον πρόθυμες να τα χρησιμοποιήσουν, ενάντια σε όποιους προσπαθούν να τις υπονομεύσουν