Οι ΗΠΑ ενώ επαίνεσαν την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ανάκαμψη, επί της ουσίας έδωσαν ελάχιστα στην Ελλάδα.
Ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατατέθηκαν οι ελληνικές θέσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 7 Ιανουαρίου 2020 στο Λευκό Οίκο εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον πρόεδρο Trump κατά την οποία αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών.
Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι από τη συνάντηση η ελληνική πλευρά «πήρε αυτό που μπορούσε να πάρει».
Το βασικό θέμα είναι τι πήρε η Ελλάδα από τον αμερικανό Πρόεδρο καθώς με βάση ισχυρές ενδείξεις ... ο Trump περισσότερο πήρε παρά έδωσε.
-Ως προς τις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας ο Trump ανέφερε ότι η Ελλάδα ορθώς δείχνει στάση ψύχραιμη καθώς στόχος είναι να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ οπότε εύλογα πρέπει να υπάρξει εκτόνωση της έντασης.
Ο Μητσοτάκης ζητούσε μια πιο κατηγορηματική δήλωση από τον Trump για την Τουρκία και την προκλητικότητα της αλλά τέτοια δήλωση δεν πήρε ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα.
-Ο Trump επαίνεσε την Ελλάδα που τηρεί την δέσμευση της να δαπανάει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες.
-Ο Trump ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Σούδα
Η κυβέρνηση Trump έχει υπογράψει μια διευρυμένη στρατιωτική συμφωνία για την επέκταση της ναυτικής βάσης που χρησιμοποιείται από τον έκτο στόλο στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.
Οι ΗΠΑ θα κατασκευάσουν τρεις επιπλέον βάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ναυτικής αεροπορικής βάσης κοντά στα στενά του Dardanelles, για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία
-Ο Trump ζήτησε από τον Μητσοτάκη να περιορίσει τους κινέζους.
Να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης πρόσφατα υπέγραψε με τον κινέζο Xi Jinping στην Αθήνα 16 κυβερνητικές και επιχειρηματικές συμφωνίες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών, ενεργειακών, τραπεζικών, εκπαιδευτικών, νομικών και γεωργικών δράσεων.
Οι κινέζοι μέσω του σχεδίου "Belt Road Initiative" επιχειρούν να διεισδύσουν και στην Ευρώπη.
Ο Trump ζήτησε από τον Μητσοτάκη να εξετάσει σοβαρά εναλλακτικές λύσεις για το 5G της Huawei, του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα.
Για τους αμερικανούς συνεργασία με την Huawei σημαίνει πρόσβαση στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα σε προσωπικά, εμπορικά, βιομηχανικά και αμυντικά δεδομένα, διευκολύνοντας την κινεζική κατασκοπεία ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης.
-Εξετάστηκε πως η Ελλάδα θα αποκτήσει F35 σε βάθος λίγων χρόνων και με ποιο τρόπο οι αμερικανοί θα προμηθεύσουν τα επιθετικά αεροσκάφη τους.
-Υπήρξε ειδική μνεία για τον αγωγό EastMed με τον Trump να εξαίρει την ελληνική πλευρά που υποστηρίζει το έργο ώστε να διοχετευθεί ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Από όλα αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να απσπάσει μια πιο ξεκάθαρη δήλωση των αμερικανών για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σχέδια της να ανακηρύξει ΑΟΖ με την Λιβύη.
Οι ΗΠΑ ενώ επαίνεσαν την ελληνική οικονομία και την προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την ανάκαμψη, επί της ουσίας έδωσαν ελάχιστα στην Ελλάδα.
Πως αξιολογεί τα δεδομένα η ελληνική πλευρά;
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δόθηκε η ευκαιρία, να επανεπιβεβαιωθεί το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν τρόποι ενίσχυσής τους.
Στη διάρκεια της συνάντησης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, διάγουν την καλύτερή τους φάση.
Μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο Blair House, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Trump».
Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως οι επενδύσεις και ο αμυντικός τομέας, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται ένα κοινό όραμα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια της κατ´ ιδίαν συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο και ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μνημονίων που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη, οι οποίες αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.
«Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Trump για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Στο τετ α τετ των δύο ηγετών συζητήθηκαν, επίσης, τα τεκταινόμενα στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, όπου επίσης αντιμετωπίζουμε αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά.
Από την πρωθυπουργό τονίστηκε εκ νέου ότι η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Ρητή υπήρξε η διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τους δύο αυτούς εταίρους μας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε ή να περιορίσουμε προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο τις ενέργειες της κυβέρνησης για την βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, με την απλοποίηση των διαδικασιών επενδύσεων, έχοντας σαν πρότυπο την επένδυση στο Ελληνικό αλλά και την υλοποίηση του εθνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας είναι εξίσου σημαντικός για ΗΠΑ και Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
Συμφωνήθηκε επίσης,, η συνεργασία στον τομέα της Παιδείας θα πρέπει να ενισχυθεί και μέσω της ενδυνάμωσης του πλέγματος εκατέρωθεν υποτροφιών.
Με αυτή τη στόχευση, το υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Μεταξύ αυτών και πρόγραμμα που στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση σχολιάζοντας την συνάντηση Μητσοτάκη - Trump κάνει λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο» επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αλλά κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο».
Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων».
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου