MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η παράλογη ευφορία

Η παραπάνω έκφραση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996, από τον τότε διοικητή της Fed A. Greenspan, σε μία ομιλία του στο Αμερικανικό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο – όταν απεύθυνε την εξής ερώτηση στο ακροατήριο του: «Πώς γνωρίζουμε ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι υπερβολικά διογκωμένες λόγω της παράλογης ευφορίας;«

Η αιτία της αγωνίας του τότε ήταν μία μελέτη δύο σημαντικών οικονομολόγων, του R. Shiller και του J. Campbell, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές μετοχές, με κριτήριο το δείκτη S&P, ήταν εξαιρετικά ακριβές – οπότε λογικά το χρηματιστήριο θα κατέρρεε.

Οι δανειστές παραβιάζουν το διεθνές εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα!

«Τα σχέδια των θεσμών για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πεδίο στην Ελλάδα αγνοούν βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου και στοχεύουν στην αποδυνάμωση των κοινωνικών εταίρων που κατέχουν θεσμικά κατοχυρωμένη θέση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γερμανού ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ ο οποίος είναι εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο ΕυρωπαΪκό Κονοβούλιο (Ε.Κ).

ΝΥΤ: Αν το 2016 για την Ευρώπη ήταν γεμάτο πολιτικά σοκ, το 2017 θα είναι χειρότερο

Η Ευρώπη το 2016 αντιμετώπισε διαδοχικά πολιτικά σοκ, εισροή αριθμού ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τη Βρετανική ψήφο για έξοδο από την ΕΕ και απειλές από τη Ρωσία για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις. Αλλά το 2017 μπορεί να είναι χειρότερο, γράφουν οι New York Times. 

Υπάρχουν προγραμματισμένες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία, σίγουρα, και τώρα ίσως και στην Ιταλία. Σχεδόν παντού στην Ευρώπη τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου κατηγορούνται για την ασθενή οικονομία, την ανεργία και την υπεράσπιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών σε βάρος των πολιτών. 

Αλέξης Γρηγορόπουλος: Μαύρη επέτειος - Oκτώ χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΑΝΟΤΕΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος - Ήταν μια ημέρα σαν σήμερα το 2008. Πριν από ακριβώς οκτώ χρόνια. Το ρολόι έδειχνε περίπου 21:00, όταν ένας 15χρονος μαθητής, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.

Εκνευρισμός ΔΝΤ: Κατηγορεί τους Ευρωπαίους που έβαλαν ξανά την πολιτική πάνω από τους αριθμούς

Έντονος εκνευρισμός και μεγάλος θυμός, κυριαρχεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει το «mignatiou.com», από τις αποφάσεις του Eurogroup, καθώς στην Ουάσιγκτον εκτιμούν οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, για μια ακόμη φορά έβαλαν την πολιτική πάνω από τους αριθμούς. 

Με λίγα λόγια, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και η απόφαση είναι να συνεχιστεί η άνευ προηγουμένου τιμωρία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010. Δεν δικαιολογούνται αλλιώς οι αποφάσεις τους, για τις οποίες στο Μέγαρο Μαξίμου κτυπούσαν …καμπάνες. 

Focus: «Γιατί το τέλος της ευρωζώνης και ίσως της ΕΕ μπορεί να έρθει το 2017...»

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Το γερμανικό περιοδικό Focus Economics, παραδέχεται (για πρώτη φορά το κάνει ένα γερμανικό Μέσο Ενημέρωσης με τόση μεγάλη σαφήνεια) ότι μπορεί και έρχεται το τέλος της Ευρωζώνης, αν όχι και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με μία ανάλυση τεκμηριωμένη και ρεαλιστική.

Ας δούμε τα κυριότερα σημεία της:

“Σε λίγες ώρες ή λίγες ημέρες, ο Ματέο Ρέντσι θα πάψει να είναι πρωθυπουργός της Ιταλίας, μετά τη συντριπτική επικράτηση του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα. Η εξέλιξη αυτή είναι ικανή να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Ευρωζώνη και να σημάνει την σταδιακή της αποδιάρθρωση.