MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Οι “τρομοκράτες του Ερντογάν” πληρώνουν λαθρεμπόρους να τους περάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία

Του Πέτρου Κράνια

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει επανειλημμένως ότι θα στείλει τους “τρομοκράτες” και τους “τζιχαντιστές” στην Ευρώπη, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό.

Πριν από μερικούς μήνες το ινστιτούτο Brookings είχε αποκαλύψει ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε διατάξει τους δημόσιους οργανισμούς να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκολύνοντας τη διαδικασία έκδοσης βίζα στους Τούρκους πολίτες. Ο αριθμός των Σύρων που είχαν άλλωστε λάβει την τουρκική υπηκοότητα δεν ξεπερνούσε τις 92.000 στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αλλά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, φερόταν να έχει ξεπεράσει τις 102.000.

To ύπουλο ανθελληνικό σχέδιο της Γερμανίας και με αφορμή τη Λιβύη

Γράφει ο Νότης Μαριάς

Τη στιγμή που κορυφώνεται ο «πόλεμος» των αγωγών, η τουρκο/ρωσο/γερμανική συμμαχία δίνει κυριολεκτικά τα ρέστα της στο ζήτημα της Λιβύης. Έτσι μετά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Ιανουαρίου ακολούθησε στις 11 Ιανουαρίου στη Μόσχα συνάντηση Πούτιν-Μέρκελ όπου κατά την Deusche Welle εγκαινιάστηκε η «νέα συμμαχία Γερμανίας-Ρωσίας». Στη συνέχεια είχαμε κοινή τουρκο/ρωσική πρωτοβουλία με τις ευλογίες Μέρκελ για την δήθεν επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη με διάσκεψη στη Μόσχα στην οποία συμμετείχαν Σάραζ και Χαφτάρ υπό την αυστηρή επιτήρηση Λαμπρόφ και Τσαβούσογλου. Τελικά λόγω της έντονα προκλητικής στάσης της Τουρκίας ο Χαφτάρ τα βρόντηξε και έφυγε από τη Μόσχα συνεχίζοντας την στρατιωτική του επέλασή κατά του φιλοτουρκικού καθεστώτος της Τρίπολης.

Ν. Λυγερός: Συνθήκη Σεβρών, η Στρατηγική των 100 χρόνων

Ν. Λυγερός: Συνθήκη Σεβρών, η Στρατηγική των 100 χρόνων 

Galerie Δημιουργών, Ελαιών 1α Νέα Κηφισιά (είσοδος από Χελιδονούς 28), Κηφισιά, Αθήνα.

Μέρος Ι & ΙΙ & III

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, ώρα: 19.00

Τουρκοκύπριοι… θυσία στον διαρκώς μεταλλασσόμενο νεοθωμανισμό Ερντογάν

Η κατανόηση του τρόπου σκέψεως του αντιπάλου είναι απαραίτητη διαδικασία για να τον αντιμετωπίσουμε σωστά. Δεν πρέπει να οδηγεί, όμως, στο να προσαρμοστούμε στις αντιλήψεις, να «μπούμε στα παπούτσια του». Τις τελευταίες ημέρες λέγονται διάφορα για την ενόχληση της Τουρκίας λόγω (α) του αγωγού EastΜed, (β) των τριμερών σχημάτων συνεργασίας του άξονα Αθήνας – Λευκωσίας με Τελ Αβίβ και Κάιρο, και κυρίως (γ) των ερευνών της Κύπρου για υδρογονάνθρακες. Εκεί αποδίδεται και η τουρκική υπεραντίδραση να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας οριοθετήσεως με τη Λιβύη. Η κατάληξη αυτών των επιχειρημάτων είναι ότι ο ρεαλισμός επιβάλλει να αποσυρθούμε από όλα αυτά τα σχήματα που προκαλούν την Τουρκία και να συζητήσουμε μαζί της με ειλικρίνεια για να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές. 

Γράφει ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ*
 
Η ενόχληση πράγματι υπάρχει. Η Τουρκία αισθάνεται –και είναι– απομονωμένη από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (όχι γενικότερα). Τι όμως την έχει ενοχλήσει; Ο αγωγός EastΜed είναι ένα τεχνικά μεγαλεπήβολο σχέδιο, που θα μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα νοτίως της Κύπρου προς την Ευρώπη. Οψέποτε ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να απειλήσει την απόλυτη πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας στη μεταφορά αερίου από την Ανατολή προς την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή από το τουρκικό έδαφος περνούν δύο ρωσικοί, ένας ιρανικός κι ένας αζερικός αγωγός αερίου. 

Το ιταλικό ΥΠΕΞ «αδειάζει» την Άγκυρα: Καμία συνεργασία για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.