MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ρωσία: Το χρηματιστήριο της Μόσχας σταματά τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
 
Το χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε σταματά τις συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ, την ίδια ημέρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν μια νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
 
Το πακέτο κυρώσεων της Τετάρτης στόχευε τις χρηματοπιστωτικές υποδομές της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το ποσό των χρημάτων που εισρέουν και εξέρχονται από τη Ρωσία.
 
Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, το Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης και το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, τα οποία λειτουργούν ως μεσάζοντες στις συναλλαγές σε δολάρια στη ρωσική αγορά συναλλάγματος, συμπεριλήφθηκαν στον νέο κατάλογο κυρώσεων.
 

Θα δίνουμε πάνω από 200.000.000 ετησίως στην Ουκρανία; – Στην πρέσα ο Κυριάκος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – μετά την εντυπωσιακή αποδυνάμωσή του στο εσωτερικό – βρίσκεται ενώπιον και μιας σημαντικής απόφασης για τη διπλωματική και αμυντική θέση της χώρας στο εξωτερικό, η οποία θα έχει επιπτώσεις και στην εθνική οικονομία.
 
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, στις 9 Ιουλίου, να έχει αποφασίσει αν συναινεί ή διαφωνεί με την, προ τριμήνου, πρόταση του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ για να ενισχυθεί η Ουκρανία με € 100 δισ. την περίοδο 2025-2030. Αν η πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ εγκριθεί, οι ελληνικές καταβολές, μέσω του κοινού προϋπολογισμού της Συμμαχίας, θα είναι πάνω από € 200.000.000 ετησίως ή – συνολικά – € 1 δις την πενταετία.
 

Ποιο Κράτος Δικαίου;

Γράφει ο
Γιώργος Κουβελάκης

Σύμβουλος της Επικρατείας ε.τ., πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης
από το constitutionalism.gr
 
Είναι περίεργη η εποχή που ζούμε. Σε αυτή διεκδικούνται και αναγνωρίζονται «νέα» δικαιώματα, αλλά το δικαίωμα που εξασφαλίζει να έχεις δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου, δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα.
 
Άλλα προβλήματα πιέζουν περισσότερο: η ακρίβεια, η κλιματική αλλαγή, τα σχολεία των παιδιών, τα ίδια τα παιδιά, οι πόλεμοι. Η τήρηση του Συντάγματος, ο σεβασμός του κράτους Δικαίου θεωρούνται πια δεδομένα και αυτονόητα. Και πολυτέλεια ολίγων η γκρίνια χωρίς πολλή αιτία.