MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Γεωοικονομία και Γεωπολιτική σε συνθήκες Παγκόσμιας Αντιπαράθεσης Ισχύος και "Επιχειρείν"

Στις "Αντιθέσεις" μια  αποκαλυπτική συζήτηση και μια συνάντηση έκπληξη , για το πως  η λεγόμενη πρωτοπορία στο χώρο του "Επιχειρείν" της Ελλάδας,  με τεχνολογίες αιχμής και σαφή εξωστρεφές  εξαγωγικό προσανατολισμό , αντιλαμβάνεται τις παγκόσμιες τάσεις στην οικονομία και τις ραγδαίες γεωπολιτκές και  γεωοικονομικές ανακατατάξεις.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιχειρηματικού Ομίλου της Megaplast , με ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα διανομής, Χάρης Καββαδίας, σε μια συνέντευξη - πρόκληση για το πως η αυτοδύναμη οικονομική ελίτ στη χώρα , αντιλαβάνεται τις σύγχρονες οικονμικές τάσεις , την επίδραση τους στη κοινωνία, τις επιχειρήσεις , το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και τους διεθνικούς οργανισμούς

Ο λαός φτωχοποιείται, οι τράπεζες πλουτίζουν: Εκτόξευση των τραπεζικών κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2024

Καταγράφεται αύξηση κερδών 38%
 
Όπως σχολίασε με εύστοχο τρόπο σε πρόσφατη ανάρτησή του ο οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής Βασίλης Βιλιάρδος, οι τράπεζες είναι μεταξύ των κερδισμένων της ακρίβειας και τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2024, έρχονται να ενισχύσουν την εκτίμησή του.
 
Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει, οι τράπεζες κερδίζουν ως εξής: Από τους χαμηλούς τόκους των καταθέσεων και τους υψηλούς τόκους των χορηγήσεων, όταν οι ίδιες χρησιμοποιούν τα δάνεια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ στο παρελθόν, με μηδενικά επιτόκια. Επίσης από τη μείωση της αξίας των καταθέσεων των πολιτών που για τις ίδιες είναι δάνεια – ενώ ακόμη και όταν δανείζουν τις καταθέσεις, τους κοστίζουν πάμφθηνα (=χαμηλά επιτόκια καταθέσεων).