MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου: «Ο εθνοκεντρισμός οδηγεί σε ανελευθερία»!

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου σε άρθρο της στην Εφημερίδα των Συντακτών, τάχθηκε κατά του «εθνοκεντρικού προστατευτισμού» ο οποίος σύμφωνα με την Πρόεδρο οδηγεί στην ανελευθερία, ενώ επιτίθεται και σε όσους αντιστρατεύονται την παγκοσμιοποίηση με την φράση «Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια παραλλαγή της αντίδρασης στην παγκοσμιοποίηση και υποκινεί την εσωστρεφή αναδίπλωσή μας στη δήθεν εθνική ασφάλεια».
 
Επίσης λαμβάνει μία θέση η οποία είναι πραγματικά ερωτηματικό: «Στη λαϊκιστική στρέβλωση της δημοκρατίας η λαϊκή βούληση συγχέεται με τη βούληση της πλειοψηφίας». 
 
Η λαϊκή βούληση, τότε, τι είναι;
 
Βέβαια τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του lockdown. 
 

Δεν μπήκε καλά το 2021 για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι δύο ήττες που κατέγραψε η κυβέρνηση μέσα σε ένα μόλις 24ωρο την τελευταία εβδομάδα του έτους (η πρώτη για την συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακα και η δεύτερη για τον κατά παρέκκλιση εμβολιασμό των αρίστων), δείχνουν ότι έχει περάσει το σημείο καμπής. Έχει παρέλθει η περίοδος που ήταν στο απυρόβλητο και πλέον οι αστοχίες και τα λάθη καταγράφονται και επιφέρουν το ανάλογο πολιτικό κόστος.


Το 1976 επιδημία γρίπης χοίρων έπληξε τις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ G.Ford εμβολιάστηκε σ΄απευθείας μετάδοση..Τελικά το εμβόλιο…

…. αποσύρθηκε για εκατοντάδες κρούσματα παραλυσίας, σύνδρομο Guillain-Barré. 
 
Κοντή ή επιλεκτική μνήμη φαίνεται να έχουν όσοι χρησιμοποίησαν τόνους θριαμβευτικούς κατά την τηλεοπτική πασαρέλα εμβολιασμών. Τελικά δεν είναι και τόσο πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που ζούμε ….
 
Το 1976 μια σοβαρή επιδημία γρίπης χοίρων έπληξε τις ΗΠΑ. Λίγο μετά ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Gerald Ford εμβολιάστηκε ”στον αέρα” σ΄απευθείας μετάδοση κι εξαπέλυσε έναν μαζικό εμβολιασμό. Ταυτόσημα τα γεγονότα. Βρήκαμε το πρότυπο των τηλε-αστέρων των πρωταγωνιστών των εμβολίων. Ένας Αμερικάνος Πρόεδρος πριν κάποιες δεκαετίες.. καθόλου πρωτότυπο τελικά .. παλιά χαλασμένα παίζουν επαναλήψεις από καραντίνα ως on line εμβολιασμό.. Λίγο καινοτομία…. 
 

Κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις

Μία ημέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της επενδυτικής συμφωνίας Κίνας και ΕΕ, ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α. επανέλαβε την έκκληση για μία από κοινού αντιμετώπιση της κινεζικής ανόδου – η οποία όμως αγνοήθηκε επιδεικτικά από τη Γερμανία, όπως επίσης η προηγούμενη του υποψηφίου συμβούλου εθνικής ασφαλείας της νέας κυβέρνησης των Η.Π.Α. που είχε αναφερθεί σε κοινές ανησυχίες, σχετικά με τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας. Με δεδομένο τώρα το πόσα διακυβεύονται για τις Η.Π.Α., για το δολάριο και για το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα, εκτός από την ηγεμονία του πλανήτη, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα αντιδράσουν – ειδικά η νέα τους κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του βιομηχανικού-πολεμικού συγκροτήματος της χώρας. Είναι δυνατόν να ανεχθούν τη συμπεριφορά της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, πόσο μάλλον όταν ενωμένες μεταξύ τους θα είναι πανίσχυρες; Δεν βλέπουν τους τεράστιους κινδύνους για την οικονομία τους που θα είναι αδύνατον να επιβιώσει, ειδικά εάν το δολάριο χάσει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα; Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία να αποδεχθούν ως κυρίαρχο της ηπείρου μας τη Γερμανία; Έχουν τυφλωθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν βλέπουν το γερμανικό κίνδυνο, όπως δεν τον έβλεπαν ούτε τη δεκαετία του 1930;