MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Νότης Μαριάς: Όλο το ύπουλο σχέδιο της Γερμανίας για τον εγκλωβισμό της Ελλάδας

Το ύπουλο σχέδιο της Γερμανιας ανεπτυξε ο πρωην ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς στον Γιώργο Τράγκα. Όπως είπε «η Γερμανία θελει να κρατήσει εγκλωβισμένη την χώρα κάτω από την μνημονιακη μπότα γιατί φοβάται το ανοιχτό χρέος που έχει προς την Ελλάδα των 350 δισ. ευρώ από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Το σχέδιο αυτό μάλιστα μπήκε σε εφαρμογή όταν η Ελλάδα υπέγραψε το πρωτο μνημόνιο με τον ESM. Εκεί μπήκε η ρήτρα ότι το δάνειο που παίρνουμε από τι ευρωπαικες χωρες δεν συμψηφιζεται με οποιανδηποτε αλλη απαιτηση. 

Goldman Sachs: Το οικονομικό ημερολόγιο του 2020 – Όλα τα βασικά γεγονότα που θα σημειωθούν τις επόμενες 363 ημέρες

Το οικονομικό ημερολόγιο παρουσιάζει η Goldman Sachs για το 2020 με κυριότερο γεγονός τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020 
Το μεγαλύτερο οικονομικό, οικονομικό και πολιτικό γεγονός του 2020 θα είναι αναμφισβήτητα οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020 αλλά ακόμη και χωρίς τις αμερικανικές εκλογές, μια σειρά από γεγονότα θα κρατήσουν σε εγρήγορση το επενδυτικό ενδιαφέρον με βάση την Goldman Sachs. 

Το δόγμα της ζούγκλας

Η κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού οφείλεται κυρίως στην αποτυχία της αριστερής ιδεολογίας – θυμίζοντας πως όταν η οικονομία της «laissez-faire» οδήγησε στο κραχ του 1929 και στη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε, ο Keynes την αντικατέστησε με μία ολοκληρωμένη οικονομική θεωρία που εφεύρε. Όταν με τη σειρά της η θεωρία του απέτυχε, μεταξύ άλλων επειδή αποθρασυνθήκαν τα εργατικά συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έγιναν αχόρταγοι, υπήρξε μία εναλλακτική λύση έτοιμη: ο νεοφιλελευθερισμός. Όταν όμως ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε παταγωδώς το 2008, επίσης στην Ευρωζώνη το 2010, δεν υπήρξε τίποτα για να τον αντικαταστήσει – οπότε αποθρασύνθηκε και διογκώθηκε έκτοτε, απειλώντας να καταστρέψει κάποια στιγμή τα πάντα.