MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Η Τουρκία απειλεί τους μετανάστες: «Φυλακή ή Ελλάδα» – Μαζική μεταφορά στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στα νησιά του Αιγαίου και η προώθηση μεταναστών υπό την πίεση των τουρκικών αρχών στις ακτές του Αιγαίου τα δυο κύρια θέματα της επισκόπησης Τύπου. 

Συνέντευξη με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη φιλοξενεί το περιοδικό Spiegel στην έντυπη έκδοσή του. Αντικείμενο της συζήτησης είναι ο κίνδυνος της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Στην ερώτηση εάν οφείλεται στα μέτρα ή στην τύχη το ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στους προσφυγικούς καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου, ο κ. Λογοθέτης απαντά: «Εξετάσαμε πολλά ύποπτα κρούσματα και κάναμε τα πάντα για να κρατήσουμε μακριά τον ιό. Το σχέδιο μας πέτυχε. Κάτι που επίσης βοηθάει είναι η κατάσταση στα νησιά. Στη Σάμο και στη Λέρο δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στον ελληνικό πληθυσμό. Στην Κω, τη Χίο και τη Λέσβο υπήρξαν κάποια αλλά ο ιός δεν εξαπλώθηκε μέχρι σήμερα». 

Καλεντερίδης : Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Του Σάββα Καλεντερίδη

Τελικά κάθε μια γενιά είναι καταδικασμένη να ζει έναν μεγάλο πόλεμο. Ο 20ός αιώνας είχε δύο μεγάλους πολέμους και το 21ος μετρά ήδη έναν, τον πόλεμο εναντίον του κορωνοϊού.

Παρότι κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες, αυτό που είναι σίγουρο ότι ήδη υπάρχουν πολύ πάνω από εκατό χιλιάδες νεκροί, σε μόλις δύο μήνες προσβολής της ανθρωπότητας από τον ιό, ενώ η οικονομική καταστροφή σε όλες της χώρες του κόσμου, είναι πρωτοφανής.

Η πανδημία διαμορφώνει μία νέα οικονομία

Γράφει ο Μπρόζος Γρηγόρης
Φοιτητής οικονομικού Α.Π.Θ. 

Τον τελευταίο μήνα έχει χυθεί πολύ μελάνι για να γίνει σαφές ένα πράγμα: Ο κόσμος όπως τον ξέραμε, μετά την πανδημία δε θα είναι ίδιος. Έχουν διατυπωθεί χιλιάδες σενάρια για τα νέα δεδομένα που θα σχηματιστούν σε τομείς όπως η διακυβέρνηση, το σύστημα υγείας, το εκπαιδευτικό σύστημα κτλ. Η πιο έντονη ανησυχία όλων επικεντρώνεται όμως στην οικονομία. Διότι η ανθρωπότητα το τελευταίο διάστημα έχει δει αλλαγές στην οικονομική, διεθνή και παγκόσμια, πραγματικότητα που δεν είχαν προηγούμενο.

Το ερώτημα είναι : πως θα δομηθεί η οικονομία μετά την πανδημία;

Πριν συνεχίσουμε την ανάλυση μας, πρέπει να διευκρινιστεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσει να αντλήσει κάποια συμπεράσματα από τα μέχρι τώρα στοιχεία. Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά είναι πιθανό πολλά από τα αναγραφόμενα να ανατραπούν.