MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

«Επέβαλλαν ακριβότερα φάρμακα δια των ελλείψεων»- Σπ. Σουρμελίδης

Του Σπύρου Σουρμελίδη
από το Omegapress.gr
 
Ο στόχος επετεύχθη, τα φάρμακα ακρίβυναν. Η κυβέρνηση στο όνομα της …σωτηρίας μας, από τις ελλείψεις, προχώρησε αυξήσεις τιμών στα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο αρμόδιος υπουργός Θ. Πλεύρης υποστηρίζει μάλιστα ότι οι αυξήσεις αφορούν κυρίως τα φτηνά φάρμακα. Μόνο που τα φτηνά φάρμακα, είναι αυτά που  έχουν την μεγάλη κατανάλωση (εκατομμύρια δόσεις ημερησίως), άρα  προκύπτει μεγάλο κέρδος. Δόθηκαν αυξήσεις όμως και στα πρωτότυπα (αυτά που έχουν ή είχαν  την αρχική πατέντα) έως 50%. Έτσι οι αυξήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες.  Σε βάρος και του δημοσίου απευθείας (νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία)  και των ιδιωτών.
 

Το καρτέλ των τραπεζών

Η ποσότητα χρήματος στο εκάστοτε κράτος, εξαρτάται κυρίως από τις εμπορικές του τράπεζες και όχι από την κεντρική οπότε είναι μύθος τα περί στενότητας ρευστότητας που ακούγονται η οποία, όταν διαπιστώνεται, οφείλεται συνήθως στην έλλειψη αξιόχρεων οφειλετών. Αυτό που συμβαίνει βέβαια στη χώρα μας οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην εγκληματική υφεσιακή πολιτική που της επιβλήθηκε στα πλαίσια των μνημονίων που συνεχίζονται. Όπως είναι δηλαδή οι μειώσεις των μισθών που σήμερα μειώνονται ξανά, μέσω του πληθωρισμού – επίσης οι αυξήσεις των φόρων που σήμερα αυξάνονται ξανά, επίσης μέσω του πληθωρισμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές όπως ο ΦΠΑ παραμένουν σταθεροί στις αυξημένες τιμές. Η πολιτική αυτή είχε και έχει σαν αποτέλεσμα την υπερχρέωση των νοικοκυριών, καθώς επίσης των επιχειρήσεων – οπότε την έλλειψη αξιόχρεων δανειοληπτών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών ήταν στα 3,4 δις € το ενιάμηνο του 2022 – ότι θα έχουν δηλαδή υπερκέρδη λόγω του πληθωρισμού, όπως άλλωστε το άλλο καρτέλ, το ενεργειακό, εις βάρος φυσικά των Πολιτών που συνεχίζουν να φτωχοποιούνται. 
.