MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επίθεση στο Καπιτώλιο: Κλήση σε YouTube, Twitter και Facebook

Ανεπαρκείς οι αρχικές απαντήσεις των εταιρειών Twitter, YouTube, Reddit και Meta -πρώην Facebook- με αποτέλεσμα η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής στις ΗΠΑ για την αιματηρή έφοδο οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο να κλητεύσει τα αρμόδια διευθυντικά στελέχη τους.


Μήνες αφότου ζήτησε έγγραφα από 15 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μπέννι Τόμσον, ζήτησε χθες αρχεία των τεχνολογικών κολοσσών σχετικά με τον ρόλο τους στη φερόμενη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τις εκλογές του 2020 και την υποκίνηση βίαιου εξτρεμισμού στις πλατφόρμες τους ενόψει των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου 2021.

Η δημοσιογραφία στο εδώλιο

Η κλήση σε απολογία του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη με βαρύ κατηγορητήριο –όπως και της Γιάννας Παπαδάκου και του Αλέξανδρου Τάρκα που είχαν προηγηθεί– για την αποκάλυψη πτυχών του σκανδάλου Novartis ξεπερνά τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους και αποκτά τον χαρακτήρα δίωξης κατά της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Με την εξέλιξη αυτή τα δημοσιεύματα, όχι μόνο στην συγκεκριμένη υπόθεση αλλά ευρύτερα, λιγότερο ή περισσότερο αποκαλυπτικά, ενοχοποιούνται εκ προοιμίου και οι δημοσιογράφοι πιέζονται να αποκαλύψουν τις πηγές τους, ενώ ενοχοποιούνται οι διασυνδέσεις τους για την άσκηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας που είναι εξορισμού δύσκολη. Η όλη υπόθεση αποτελεί πλήγμα στο θεσμικό οικοδόμημα της δημοκρατίας, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η ερευνητική δημοσιογραφία όπως και η δημοσιογραφία της λογοδοσίας. Η χώρα μας που είναι ήδη στην 24η θέση στο σύνολο των 27 της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, μετά και από αυτή την εξέλιξη φλερτάρει με την τελευταία θέση. 

Ο Άδωνις δεν μπορεί να χωνέψει τον διασυρμό!

Αμετανόητος, αντί να απολογηθεί για την κερδοσκοπία με τα PCR τεστ, επιτέθηκε (πάλι) με εμπάθεια στη «δημοκρατία»


Κορόνες αντιπερισπασμού, προκειμένου να εξωραΐσει το διπλωματικό στραπάτσο που υπέστη με την Κύπρο, αλλά και το ενδοκυβερνητικό μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί εσχάτως και με δική του υπαιτιότητα, εκτόξευσε ο αμετροεπής Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, αντί να απολογηθεί για την κερδοσκοπία με τους μοριακούς ελέγχους, προχώρησε σε μια ακόμη εμπαθή επίθεση στη «δημοκρατία», επειδή απλώς του ασκεί κριτική, ως οφείλει.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε ανυποχώρητος αναφορικά με το δυσβάσταχτο κόστος των μοριακών τεστ, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στα PCR μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., με πρώτη την Κύπρο.