MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

«Σύννεφα» πάνω από τη Συμφωνία των Πρεσπών – Τι φοβάται η Αθήνα μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια

Την ανησυχία τους εκφράζουν «πηγές» από το υπουργείο Εξωτερικών καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις στα Σκόπια. Τι φοβάται η Αθήνα σε ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στη γειτονική χώρα. 

«Πονοκέφαλο» και ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση προκαλούν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια καθώς μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 12 Απριλίου εκφράζονται φόβοι για την ενίσχυση των εθνικιστικών τάσεων στη γειτονική χώρα. 

Η ακτινογραφία της εκεχειρίας στη Συρία

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


H πενθήμερη ανακωχή έχει αρχίσει επίσημα στη Συρία. Αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από τις πηγές του SNA (Syrian National Army) όπως αναφέρονται σε συνεργασία με τον TSΟ (Turkish Support Opposition ) όσο και από τις πηγές SDF (Syrian Democratic Forces)

Ο βιασμός και η δολοφονία της "πασιονάριας" των Κούρδων Χεβρίν Καλάφ

Κρίμα που η Αγκάθα Κρίστι δεν βρίσκεται εν ζωή για να θρηνήσει τη Χεβρίν Καλάφ, όπως θα της άρμοζε. Προσεγγίζοντας με την πένα της το ελικοειδές και σκοτεινό βάθος του χαμού της. Από εκεί, άλλωστε, που απορρέει και το επίχρισμα του πόνου. Τι σχέση, όμως, έχει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του εγκλήματος με την αδικοχαμένη επικεφαλής της “Μελλοντικής Συρίας”, ενός φιλοδυτικού κόμματος που ιδρύθηκε το 2018;

Αν και περισσότερο γνωστή για τα αστυνομικά μυθιστορήματα της, η διάσημη συγγραφέας είχε πραγματοποιήσει ένα οδοιπορικό στη Μέση Ανατολή. Ήταν τόσο κομβικό το βίωμά της, σαν μία εγκάρσια τομή στη ζωή της, που αναθεώρησε ό,τι είχε ζήσει και κάνει μέχρι τότε. Θέλοντας να μοιραστεί την εμπειρία της αυτή, αφιέρωσε ένα βιβλίο, ειδικά για την παραμονή της στη Συρία και τη γνωριμία της με Κούρδισες.

Ο αρχιτρομοκράτης Ερντογάν μιλά για στήριξη της τρομοκρατίας απ’ τη Δύση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της Δύσης ότι «τάσσονται στο πλευρό των τρομοκρατών» έναντι της Τουρκίας επικρίνοντας την Άγκυρα για την επιχείρηση που εξαπέλυσε εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. «Μπορείτε να το πιστέψετε; Όλη η Δύση τάσσεται στο πλευρό των τρομοκρατών και μας επιτίθενται όλοι μαζί. Ανάμεσά τους οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όλοι τους», κατήγγειλε ο Ερντογάν μιλώντας σε φόρουμ που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη το τηλεοπτικό δίκτυο TRT World.

Φραγκούλης Φράγκος: «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;»

Στο βιβλίο του αναλύει και παρουσιάζει ολόκληρο το φάσμα του σημερινού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας 

Μπορεί η έκβαση του πολιτικοστρατιωτικού «μπρα-ντε-φέρ» της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, να παραμένει αβέβαιη, ωστόσο είναι βέβαιο πως αποτελεί ακόμη ένα βήμα του Ερντογάν για υλοποίηση του νεοοθωμανικού δόγματος, που αγγίζει και την Ελλάδα.

O πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος Α/ΓΕΣ στρατηγός ε.α. Φραγκούλης Φράγκος, είναι από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα, που γνωρίζει σε βάθος τα τεκταινόμενα στη γειτονική Τουρκία και τις νεοοθωμανικές επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, που αφορούν και τη χώρα μας. Τη δεκαετία του 1990 βρέθηκε δύο φορές στην Άγκυρα ως Στρατιωτικός Ακόλουθος και Ακόλουθος Άμυνας στην Άγκυρα, ενώ την περίοδο 2009-2011 διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της Άγκυρας, σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο.

Συρία, γεωπολιτική αλλαγή παιχνιδιού

Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα και με το Ιράν, φαίνεται να κυριαρχεί στη Συρία, συνεργαζόμενη με όποιον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της – γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τις Η.Π.Α. και για την παγκόσμια εικόνα τους. Επίσης για τα οικονομικά τους συμφέροντα, αφού θεωρείται πως η ανοικοδόμηση της Συρίας θα κοστίσει έως 200 δις $ – ενώ ο Assad έχει καταστήσει σαφές ότι, οι Η.Π.Α. και η ΕΕ δεν είναι ευπρόσδεκτες. Προτεραιότητα έχουν η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία και με το Ιράν – ενώ θα είναι ένα έργο που θα ακολουθήσει αυστηρά το σενάριο ενσωμάτωσης της Ευρασίας, με την Κίνα να αποκαθιστά τη στρατηγική θέση της Συρίας στον αρχαίο δρόμο του μεταξιού. Όσον αφορά δε τον πρόεδρο της Τουρκίας, φαίνεται να έχει καταλάβει πως ο Assad θα παραμείνει στη θέση του – οπότε πως πρέπει να «ζήσει» μαζί του.
«Πρόκειται για μία τετραπλή νίκη. Οι Η.Π.Α. αποσύρονται για να αποφευχθεί μία σύγκρουση με τη συμμαχική Τουρκία και για μη δημιουργηθούν προβλήματα στον πρόεδρο Trump, ενόψει των εκλογών του 2020. Η Τουρκία έχει την εγγύηση της Ρωσίας πως ο συριακός στρατός θα ελέγχει τα σύνορα της με τη Συρία. Η Ρωσία εμποδίζει την κλιμάκωση του πολέμου και διατηρεί ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας. Η Συρία θα ανακτήσει τελικά τον έλεγχο ολόκληρης της βορειοανατολικής περιοχής «(πηγή)