MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Φιάσκο μεγατόνων με την τράπεζα θεμάτων στην Ελλάδα 2.0


Καταρρέει το αφήγημα από την τεχνική ανάλυση του SecNews. •Πλήρης αποποίηση ευθυνών από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω προβληματικής ανακοίνωσης •Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου •Η διπλή γραμμή της Ν.Δ. και οι αντιδράσεις των κομμάτων.
 
Νέα κατάρρευση του συστήματος και όλοι μιλούν για DDOS επίθεση. Ήταν όμως ή οφείλεται σε ελλιπή μέτρα προστασίας;
 
Το ψηφιακό φιάσκο στις πλάτες χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους αποδόθηκε από τα δύο αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) στους... χάκερς ενώ το αφήγημα των τελευταίων ωρών είναι ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την «πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό».

Covid: Οι πηγές της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια-Le Monde diplomatique

Η μαζική διοχέτευση δημόσιου χρήματος για την αντιμετώπιση της Covid-19 δεν χαλάρωσε τον έλεγχο που ασκεί η βιομηχανία πάνω στην παραγωγή της ιατρικής πληροφόρησης. Έτσι, ο επιστημονικός λόγος, χρησιμοποιημένος για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, έχασε μέρος της νομιμοποίησής του, κάτι που ευνόησε τη στροφή σε απλοϊκές αντιεμβολιαστικές λογικές. Τρία χρόνια αργότερα, μένει να πραγματοποιηθεί ένας πιο τεκμηριωμένος απολογισμός των πολιτικών δημόσιας υγείας.
 

Η ελληνική οικονομία με αριθμούς – Ανισοκατανομή του εισοδήματος

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δημοσιοποιεί πλήθος στοιχείων σε μια προσπάθεια να πείσει για τα επιτεύγματά του. Πλανάται όμως ένα κρίσιμο ερώτημα που δίνει ουσία σε όλους αυτούς τους αριθμούς και το οποίο χρειάζεται να τεθεί και στη συνέχεια να απαντηθεί: για ποιο λόγο ασκείται η οικονομική πολιτική, ποιοι είναι ο στόχοι της; Σύμφωνα με όλα τα εγχειρίδια της οικονομικής πολιτικής ένας από τους τελικούς στόχους της είναι η δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, ανεξαρτήτως της οικονομικής θεωρίας που ακολουθείται. Τα μέσα και οι τρόποι που χρησιμοποιούνται είναι διαφορετικοί.
 
Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι πραγματοποιήθηκε δίκαιη κατανομή του εισοδήματος κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη; Τα στοιχεία απαντούν όχι. Προς επίρρωση ας εξετάσουμε πως εξελίχθηκαν τα μεγέθη που αφορούν κατά κύριο λόγο το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και τον πραγματικό μέσο μισθό. Πρόκειται για μεγέθη που η μέτρησή τους μπορεί να γίνει εξ’ αντικειμένου και δεν δύνανται να υπεισέλθουν (παρ)ερμηνείες. Βεβαίως η κοινωνική ευημερία δεν αφορά μόνο στην κατανομή του εισοδήματος.