MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Συνέντευξη Ν. Λυγερού "Οριοθέτηση ΑΟΖ ως στρατηγικό βήμα" στο Ράδιο Κρήτη με τον Κ. Συλιγάρδο.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού "Οριοθέτηση ΑΟΖ ως στρατηγικό βήμα" στο Ράδιο Κρήτη με τον Κ. Συλιγάρδο.

07 Αυγούστου 2020

Με θέμα :  Εξελίξεις, Τουρκία, Παραβιάσεις, Γεωπολιτικά, ΑΟΖ, Αίγυπτος

Γιατί η Τουρκία έχει το ΝΑΤΟ του χεριού της και αγνοεί επιδεικτικά την ΕΕ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αποστόλου- Κατσαρός

Στη διεθνή σκηνή, γινόμαστε συχνά μάρτυρες δηλώσεων και πολιτικών που ευνοούν τις τουρκικές θέσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί ο πυρήνας του ΝΑΤΟ, και πιο συγκεκριμένα η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ιταλία, να θωπεύουν το νεοθωμανικό μαξιμαλισμό, ακόμη και όταν τίθεται εν αμφιβόλω η υπόσταση της συμμαχίας. Παρόμοιες πολιτικές υιοθετούνται και εντός της ΕΕ, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα: 

-Γιατί η ΕΕ εμφανίζεται σχεδόν πάντοτε διαλλακτική με ήπιες βολές και ανέξοδους βερμπαλισμούς έναντι της Τουρκίας, τους οποίους το καθεστώς Ερντογάν αγνοεί επιδεικτικά;

-Γιατί η Βορειοατλαντική Συμμαχία είτε εμμένει στην πολιτική των «ίσων αποστάσεων» που σχεδόν πάντοτε ευνοεί τις τουρκικές επεκτατικές βλέψεις είτε -χειρότερα- παίρνει ανοικτά θέση υπέρ της γείτονος;

Φιλότουρκες οι ηγεσίες των τριών μεγάλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών;

Γιώργος Α. Παπανδρέου για συνεκμετάλλευση με τη Τουρκία... 

Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Έντονο προβληματισμό σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, αλλά και των αρμοδίων φορέων ΥΠΕΞ, ΥΕΘΑ και ΕΥΠ, πρέπει να έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι και στις τρεις μεγάλες Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών προΐστανται “τουρκόφιλοι”, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα ελληνικά συμφέροντα...

Πιο συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε ο Ελληνοαμερικανός ερευνητής – δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Κουντούρης την περασμένη εβδομάδα, αλλά και μετά από σχετική έρευνά μας με επαΐοντες περί της διπλωματίας, είναι πράγματι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, έχουν υπηρετήσει στις διπλωματικές αποστολές της χώρας τους, στην Τουρκία.

Γερμανική πρωτοβουλία… αλαλούμ, Βερολίνο “γλύφει” κανονικά την Τουρκία!

Οι τελευταίες εξελίξεις και η σφοδρή πολιτική αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της Ελληνο-αιγυπτιακής Συμφωνίας για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, προαναγγέλλουν «υπερθέρμανση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την στιγμή που το Βερολίνο δρομολογούσε μια προβληματική -σε ότι αφορά στους όρους και στο περιεχόμενο- πρωτοβουλία για να φέρει πιο κοντά Αθήνα και Άγκυρα.

Του Νίκου Μελέτη

Η Τουρκία, παζαρεύοντας δεξιά και αριστερά, διαισθανόμενη την απειλή που συνιστά για τους σχεδιασμούς της η Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, θεωρείται δεδομένο ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες και εβδομάδες θα επιχειρήσει να κλιμακώσει την ένταση, οδηγώντας ακόμη και σε κρίση, προκειμένου να επαναφέρει την κατάσταση στα… «μέτρα» της.