MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Τα χειρότερα έπονται

Μία οικονομία σε κατάσταση στασιμότητας και με σπασμένο το ελατήριο της ανάπτυξης της, είναι αδύνατον να κινηθεί χωρίς τη διεξαγωγή δημοσίων επενδύσεων – ενώ τα περί μελλοντικής ανόδου του ΑΕΠ αποτελούν έναν ακόμη μεγάλο μύθο, ο στόχος του οποίου δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των ψευδαισθήσεων των Πολιτών.

Επικαιρότητα

Οι τράπεζες απεικονίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας μίας χώρας – οπότε, εάν τεκμηριώνεται πως χρειάζονται «ειδικά οχήματα διαχείρισης», όπως σκέφθηκε η κυβέρνηση, κάτι ανάλογο θα ισχύει και για την Ελλάδα ως χώρα. Με δεδομένο πάντως το ότι, τα εποπτικά κεφάλαια τους αποτελούνται κυρίως από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, από αέρα με απλά λόγια εάν δεν ακολουθήσει η ανάπτυξη, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Πειραιώς, υποχρεούται να αυξήσει τα κεφάλαια της έως το τέλος του έτους, η κατάσταση τους είναι απελπιστική – ενώ επιδεινώνεται από την πτώση του χρηματιστηρίου, από τα σκάνδαλα της FF, από τη ΔΕΗ κοκ.

Τα τρία σενάρια του πολέμου Η.Π.Α.-Κίνας

Οι περισσότερες χώρες δεν έχουν αξιολογήσει σωστά και δεν έχουν «εντρυφήσει» στη γεωοικονομία, παραμένοντας στη γεωπολιτική – με αποτέλεσμα να μην έχουν αναπτύξει τα μέσα, πόσο μάλλον τα όπλα και τους στρατούς που τους χρειάζονται, για να ανταπεξέλθουν.

Ανάλυση 

Ο όρος γεωοικονομία υποδηλώνει εκείνη την «πολιτική εξουσίας» μεταξύ των κρατών, η οποία διεξάγεται με οικονομικά μέσα ή όπλα, δίνοντας όμως ιδιαίτερη προσοχή στις γεωγραφικές πραγματικότητες. Η πολιτική αυτού του είδους έχει στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου πολύ-πολικών οικονομικών σχέσεων, από τις οποίες η εκάστοτε χώρα θέλει να επωφελείται όσο το δυνατόν περισσότερο – επιτρέποντας όμως ταυτόχρονα να έχουν πλεονεκτήματα όλες οι υπόλοιπες, έτσι ώστε οι σχέσεις τους να είναι βιώσιμες. Η γεωοικονομία είναι διαφορετική από τη γεωπολιτική – η οποία χρησιμοποιεί πολιτικά μέσα επιβολής και στη συνέχεια, πολύ συχνά, στρατιωτικά.

Ολοταχώς για παγκόσμιο κραχ -Πως εμπλέκεται η Λέσχη Μπιλντερμπεργκ

Η Κριστίν Λαγκάρντ την έριξε την βόμβα και την άλλη εβδομάδα στην Ινδονησία θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις…

Στο Μπαλί της Ινδονήσιας, όπου θα βρεθεί την επομένη εβδομάδα και ο δικός μας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα διεξαχθεί η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Πάμε για νέα χρεωκοπία;

Στο τιμόνι του ελληνικού κράτους κάθονται άνθρωποι που όχι μόνο δεν έχουν δίπλωμα, αλλά δεν ξέρουν να οδηγήσουν ούτε ποδήλατο. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών μια μέρα μετά την αναγγελία του εθνικού ταβλαδώρου ως υπεύθυνου για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είναι τυχαία. Και είναι ένα μόνο δείγμα της πιθανότατης επερχόμενης κατάρρευσης της χώρας. Της δεύτερης από το 2009.

Ποια είναι η εικόνα της χώρας σήμερα;