MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Η Παγκόσμια τετραπλή κρίση με "επιταχυντή " τον Πόλεμο στην Ουκρανία

"ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ" με τον Γιώργο Σαχίνη

📺 Στην ΚΡΗΤΗ TV


📍 Η δραματική τροπή των εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία και οι παγκόσμιες γεωπολιτικές, οικονομικές, ενεργειακές, επισιτιστικές και εφοδιαστικές, ανακατατάξεις.
 
📍 Πως διαμορφώνεται η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, τα αντίπαλα «στρατόπεδα», οι παίκτες ισχύος, το αναδυόμενο πολυπολικό σύστημα και οι «συνταγές» του, που θυμίζουν τις σφαίρες επιρροής του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
 

Καθηγητής Φώσκολος : Η Τουρκία είναι εκτός παιχνιδιού παντού-Πώς Πελοπόννησος-Κρήτη μπορεί να έχουν πολύ φθηνό ηλεκτρικό

"Ιδέα των Αμερικανών η αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που είπε ο πρωθυπουργός-Πολύ σύντομα θα βγουν και τα 2 οικόπεδα νότια των νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου και το οικόπεδο νότιο-ανατολικά της Κρήτης εκτάσεως 33000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που κερδίσαμε από την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο" αναφέρει μεταξύ άλλων


Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη


"Ο πρωθυπουργός εν αγνοία του με τις αποφάσεις που πήρε πάει να αποκαταστήσει το χαμένο γόητρο της Ευρώπης" αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά κ. Αντώνης Φώσκολος.

Χαρακτήρισε "ηλιθιότητα" να στηρίζεται η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης στις εισαγόμενες και πανάκριβες ενεργειακές πρώτες ύλες και συμπλήρωσε: "Και βεβαίως η επόμενη ηλιθιότητα να στηριχθούμε, όταν δεν δουλεύουν οι ανεμογεννήτριες, στο εισαγόμενο πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο".

Γρίβας Κ.: Ο ρόλος της Ελλάδας στο νέο κόσμο που δημιουργείται

Ο καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κων/νος Γρίβας, μίλησε στο Radio 98.4 για το ρόλο της Ελλάδας στο νέο Κόσμο που δημιουργείται (15-04-2022 / radio984.gr).


Όπως είπε ο κ. Γρίβας, φαίνεται ότι πάμε σε ένα διχοτομημένο κόσμο, σε ένα διπολικό κόσμο με πολύ έντονα στοιχεία μισαλλοδοξίας και ανορθολογισμού. Και αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Ο κ. Γρίβας στάθηκε στο γεγονός ότι για χώρες όπως είναι η Ελλάδα, μαζί με τους κινδύνους, πάντοτε έρχονται και οι ευκαιρίες και εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση. Για τα επόμενα χρόνια για εμάς τους Έλληνες, όπως είπε, είναι να καταφέρουμε να αποφύγουμε έναν πολλαπλό πολυδιάστατο εθνικό διχασμό, να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά τον τεράστιο κίνδυνο που λέγεται Τουρκία.

Φίλης: Πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο άμεσο μέλλον – Το ΝΑΤΟ δεν θα ενδιαφερθεί για τη χώρα μας

Tην άποψη ότι «οδηγούμαστε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Τουρκία» εξέφρασε o καθηγητής Γεωστρατηγικής στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και διδάκτωρ Γεωπολιτικής Γιώργος Φίλης μιλώντας στην εκπομπή «Review» του zougla.gr.


Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως «η σύγκρουση αυτή με τη γειτονική χώρα αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον», ενώ διευκρίνισε πως «το ΝΑΤΟ δεν το ενδιαφέρει αν αλλάξουν τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί ελέγχει και τις δύο χώρες».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο γνωστός επιστήμονας αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην πυρηνική απειλή που επανήλθε, στον ρόλο της Κίνας, στο ζήτημα με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας αλλά και της Σουηδίας, στις επιπτώσεις του πολέμου στη χώρα μας, στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα, αλλά και στην άνοδο του εθνικισμού στη Γαλλία.

Όλιβερ Στόουν: Όλη η αλήθεια για την Ουκρανία

Η πληρέστερη ανάλυση για το τι προηγήθηκε, τι συμβαίνει και τι θα ακολουθήσει στην Ουκρανία


Ένα tweet του κορυφαίου Αμερικανού σκηνοθέτη και ερευνητή Oliver Stone, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Και όμως, δεν πρόκειται για δικό του άρθρο, αλλά για έρευνα πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε σε νευραλγική θέση στον ΟΗΕ και έχει εκπαιδευτεί από τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Λόγω θέσης, παρακολούθησε στενά την κρίση στην Ουκρανία από την αρχή. Κυρίως όμως, για λογαριασμό του ΝΑΤΟ εκπόνησε έρευνα για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού. Με αποτέλεσμα, να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις καταστάσεις.

Πρόκειται για τον Ελβετό Jacques Baud και την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Κέντρο Έρευνας του Παρισιού.