MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ρεζίλι… Ξεμπρόστιασμα στη Νέα Υόρκη του εκλεγμένου δικτάτορα Ερντογάν

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι στη Νέα Υόρκη και να επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, όμως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι επιμένουν να δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του Προέδρου της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο. Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης όπου γίνεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ένα πολύ πρόσφορο έδαφος για να υπενθυμίσουν κάποιοι σε κάποιους άλλους ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα του συμπεριφέρεται ως δικτάτορας σε όποιον διαφωνεί μαζί του.

Έτσι, μια αφίσα κάνει τον γύρο της πόλης πάνω σε ένα φορτηγό και αποκαλεί τον Ερντογάν δικτάτορα και Νο1 διώκτη των δημοσιογράφων. Όπως αναφέρει η αφίσα 177 δημοσιογράφοι είναι στην φυλακή, 167 είναι αυτοεξόριστοι και 34 ξένοι δημοσιογράφοι έχουν γίνει στόχοι δολοφονίας. Επίσης, χιλιάδες δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους, εκατοντάδες ΜΜΕ έχουν κλείσει μεταξύ των οποίων 63 εφημερίδες, 34 τηλεοπτικοί σταθμοί, 33 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 29 εκδοτικοί οίκοι, 20 περιοδικά και 6 ειδησεογραφικά πρακτορεία.

“Δεν θα υπέγραφα τη Συμφωνία Πρεσπών αλλά θα τη σεβαστώ” – Μητσοτάκης

(John.k - ... γιατί βολεύει προτίστως  την Γερμανία και μετά τους Αμερικάνους. ) 

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. 

«Δεν θα υπέγραφα ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα τη σεβαστεί. Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα προς τη γείτονα να μην υπάρχουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ειδικά ως προς το θέμα της προστασίας των εμπορικών. 

Ο υβριδικός πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας

Γράφει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος 

Επί πολλές δεκαετίες δεδηλωμένη πρόθεση των τουρκικών ηγεσιών είναι να καταστήσουν την Τουρκία μεγάλη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της επιδίωξης, η Τουρκία είναι ένας γεωπολιτικός παίκτης ο οποίος δεν αποφεύγει τις εξωτερικές προκλήσεις, αλλά αντίθετα προσπαθεί διαρκώς να τις εκμεταλλευτεί. Σε αυτή τη λογική, οι τουρκικές ηγεσίες και κυρίως ο Ερντογάν δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αναξιοποίητες τις μαζικές μεταναστευτικές ροές που καταφθάνουν στην Ευρώπη από τον Τρίτο Κόσμο. 

Ο νεοφιλελεύθερος εκτροχιασμός

Το πλουσιότερο 20% των αμερικανικών νοικοκυριών εισπράττει σχεδόν το 50% των εισοδημάτων μετά από τους φόρους, καταναλώνει όμως μόνο το μισό των χρημάτων του. Από την άλλη πλευρά, το φτωχότερο 40% των αμερικανικών νοικοκυριών, καταναλώνει περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττει – οπότε η αγοραστική δύναμη δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε, για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων και τη σωστή λειτουργία της οικονομίας. Στα πλαίσια αυτά, το κενό καλύπτεται με πιστώσεις – οι οποίες προέρχονται είτε από το εσωτερικό της χώρας, είτε από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, η αύξηση των «τοξικών δανείων» είναι το πραγματικό οικονομικό αποτέλεσμα των πλεονασμάτων στον κλάδο των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την μη ισορροπημένη κατανομή των εισοδημάτων.