MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Φρένο στο success story από τον ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2024

H ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού
 
Τέλος στο success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη βάζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την πρόβλεψη πως η ανάπτυξη θα σημειώσει επιβράδυνση το επόμενο έτος στο 2%. Το 2023 ο δείκτης θα κλείσει σο 2,4% σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση (Economic Outlook) που δόθηκε την Τετάρτη στην δημοσιότητα.
 

Γ. Κοντογιώργης : Η Ελλάδα βυθίζεται στον Καιάδα ενός κόσμου που ανασυντάσσεται

Ο ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου , Γιώργος Κοντογιώργης σε μια άκρως αποκαλυπτική συζήτηση στον 98.4 για τις αιτίες αλλά και τις βαθύτερες συνέπειες μίας Ελλάδας που όπως επισημαίνει όχι απλά πορεύεται με την "εκλόγιμη μοναρχία της"  στην καταβύθιση στον σύγχρονο "Καιάδα", αλλά αποσυντίθεται και ως Έθνος , μετατρεπόμενο σε "έθνος"  ενός κλειστού συστήματος κράτους, του κράτους των Αθηνών …

Η "στρατιωτική Σένγκεν" δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι παρά το γεωπολιτικό κρεματόριο του ΝΑΤΟ

Στις 23 Νοεμβρίου, ο Alexander Sollfrank, αντιστράτηγος της γερμανικής Bundeswehr και ουσιαστικά επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας του ΝΑΤΟ, πρότεινε την επείγουσα δημιουργία αυτού που αποκάλεσε "στρατιωτική Σένγκεν" για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Sollfrank παραπονέθηκε πως οι σημερινοί γραφειοκρατικοί κανόνες αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη και πως υποτίθεται ότι "θέτουν σε κίνδυνο τους πάντες" λόγω της μυθικής "ρωσικής απειλής". Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Γερμανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος ή στρατιωτικός προτείνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο με τη Ρωσία. Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), το Βερολίνο ήταν εξαιρετικά εχθρικό προς τη Μόσχα, επικαλούμενο τις γενοκτονικές πολιτικές της του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
 

Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας για την υπόθεση του Μπελέρη

Έντονες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ. Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας στην υπόθεση Μπελέρη.
 
Η Αθήνα έχει αρνηθεί να συνυπογράψει με τους υπόλοιπους 26 μια επιστολή, η οποία αποτελεί το επόμενο βήμα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. 
 
Σήμερα, η Ελλάδα κατέθεσε Γραπτή Δήλωση στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) ενόψει της αποστολής της επιστολής της Προεδρίας προς την Αλβανία.