MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Το «Δόγμα της Κότας»

Του Άγη Βερούτη

Χθες παρακολούθησα σε ζωντανή αναμετάδοση από την DW την ομιλία του πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (Munich Security Conference) στην Γερμανία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση δεν ήταν τόσο σχολιασμός των απειλητικών ενεργειών του Ιράν, όσο η φράση του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ των 8 εκατομμυρίων κατοίκων έχει περίπου το ίδιο μέγεθος οικονομίας με το Ιράν των 80 εκατομμυρίων, και την στρατιωτική ισχύ να επιβληθεί στους δεύτερους. Το Ισραήλ είναι μια χώρα με μέγεθος σχεδόν όσο η Στερεά Ελλάδα, που απέκτησε κρατική οντότητα το 1948. 

Να γιατί οι Τούρκοι είναι ικανοί να πάνε σε πόλεμο – Θησαυρός τα κοίτασματα στην Κύπρο λένε οι Γερμανοί

Στα μεγάλα «παιχνίδια» που παίζονται στη Μεσόγειο αναφορικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν εκεί αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” σε εκτενές δημοσίευμά στην ηλεκτρονική του έκδοση.

Το κείμενο φέρει τον τίτλο «Κυνήγι για τον θησαυρό της Μεσογείου» και περιγράφει την κατάσταση τόσο νότια της Κύπρου όπου το τουρκικό πολεμικό ναυτικό κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου παρεμποδίζει την πλεύση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ, όσο και στη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιθετικές ενέργειες - Είναι πολύ μεγάλα τα κοιτάσματα» λένε οι Αμερικανοί

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
 
Επεκτατικές και επιθετικές ενέργειες χαρακτηρίζει το Stratfor τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας θα ενταθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα λόγω των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αλήθεια για την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία: Μύθος και πραγματικότητα…

Του Δημήτρη Γ. Απόκη* 

Για αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας χαρακτηρίζονταν από ένα γεωπολιτικό ανταγωνισμό, καχυποψία και σύγκρουση. Πρόσφατα, έχουν περάσει από μια συνολική κόντρα σε μια ευρείας κλίμακας συνεργασία. Στην ουσία, παρόλα αυτά, η σχέση παραμένει ασταθής, και είναι αβέβαιο ότι ο σημερινός μήνας του μέλιτος, θα συνεχιστεί. 

Με αφορμή λοιπόν, τις αναθεωρητικές και επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και την εισβολή στη Συρία, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να ρίξουμε μια εις βάθος ματιά: 

Γιατί οι αμερικανικές τράπεζες φοβούνται τα κρυπτονομίσματα;

Η HowMuch.com δημιούργησε ένα σύστημα που συγκρίνει τα ανώτατα όρια αγοράς μεταξύ ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου και των μεγαλύτερων κρυπτοσυχνοτήτων 

Οι τράπεζες θέλουν να προσποιούνται ότι είναι πολύ ασφαλείς στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, αλλά όπως όποιος δίνει μεγάλη προσοχή στους τίτλους θα ξέρει ... αυτό δεν συμβαίνει ...

Αντίθετα με τη ρητορική τους ότι αγκαλιάζουν την τεχνολογία του blockchain, οι τράπεζες αποφεύγουν ή αντιτίθενται συνήθως στα κρυπτονομίσματα (η Goldman Sachs είναι μια αξιοσημείωτη εξαίρεση), αναφέροντας συχνά την αστάθεια τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη νομιμοποίηση εσόδων. 

Στο σπιράλ του διαβόλου

Η διατήρηση της εγχώριας διαφθοράς είναι προς το συμφέρον των ξένων – αφού με τη βοήθεια της μπορούν να υφαρπάζουν πολύ ευκολότερα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και των Πολιτών της.

«Ο επαγγελματίας πολιτικός είναι ένα ιδιόμορφο ον που γνωρίζει πώς να πλασάρει τον εαυτό του, πώς να εξασφαλίζει ψήφους, πώς να υποκλίνεται σε όσους μπορούν να τον προωθήσουν, πώς να βλάπτει όσους δεν το κάνουν, πώς να καρπώνεται τη δουλειά των άλλων, πώς να μην έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό, πώς να δημαγωγεί, πώς να κρύβει την ανικανότητα του, πώς να διαφθείρεται ατιμώρητος και πώς να αποφεύγει τις ευθύνες» (Χ.Ν.).

ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αυτή η κυβέρνηση και γενικότερα αυτή η βουλή δεν έχουν εξουσιοδότηση από το λαό να εκχωρήσουν σε άλλο κράτος το όνομα της Μακεδονίας.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ανάλογη συμφωνία με τα Σκόπια, τότε αυτή η συμφωνία, δεν θα αναγνωριστεί από ένα νέο λαϊκό κίνημα, που σίγουρα θα γεννηθεί μέσα από την ανάγκη προάσπισης της πατρίδας και θα κηρυχθεί από το τελευταίο ότι τελεί υπό αίρεση, ώστε να το γνωρίζει αυτό η παγκόσμια κοινότητα.

Trump, ο βασιλιάς του χρέους

Ο συνδυασμός της φορολογικής μεταρρύθμισης, των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομών και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος για την οικονομία της υπερδύναμης – αφού από τη μία πλευρά μειώνονται τα έσοδα, ενώ από την άλλη αυξάνονται οι δαπάνες.

Επενδύσεις & Αγορές

Σύμφωνα με το Spiegel, ο πρόεδρος Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι οδηγούν τις Η.Π.Α. στο μεγαλύτερο χρέος της ιστορίας τους – μέσω της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ιανουαρίου ύψους 1,5 τρις $ που θεωρείται ως η κήρυξη ενός παγκόσμιου φορολογικού πολέμου (ανάλυση), καθώς επίσης του ελλείμματος που παρουσίασε πρόσφατα, το οποίο από 668 δις $ θα εκτοξευθεί στα 2 τρις $ (πηγή). 

Στην Κίναρο -που διεκδικούν οι Τούρκοι- απέμεινε μια κάτοικος και το ελληνικό κράτος της έβαλε και πρόστιμο!

Ξεχασμένη φυλάει "Θερμοπύλες"- Τι καταγγέλλει η μοναδική κάτοικος της Κινάρου

Μόνη της ζει στην Κίναρο πλέον η Ρηνιώ Κατσοτούρχη, στην ακριτική βραχονησίδα του Αιγαίου.

Η γυναίκα που ασχολείται με την κτηνοτροφία είναι απόγονος της οικογένειας που κρατά το νησάκι εδώ και δεκαετίες, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του επιδόματός της και το αίτημα καταβολής από μέρους της ενοικίου, γράφει η ιστοσελίδα KosNews24.