MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

ΠΕΡΙ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ

Το δικό μας πολιτικό σύστημα κρατάει ένα κομμάτι χαρτί μιας παλιάς συνθήκης με κάποιες υπογραφές πολιτικών που έχουν αποβιώσει εδώ και εκατό χρόνια και το επισείει αυτό το χαρτί ως προστατευτική ασπίδα έναντι των Τούρκων.

Φυσικά δεν έχει κάτι άλλο καλύτερο να κάνει και καλώς πράττει πλέον. Το γνωρίζει όμως το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά μάλλον παριστάνει πως δεν το γνωρίζει, ότι οποιαδήποτε συνθήκη εξακολουθεί να ισχύει μόνο όσο ο ισχυρός της συνθήκης θέλει να ισχύει. Μόλις ο ισχυρός της συνθήκης αρχίσει να την αμφισβητεί, τότε απλά δεν υπάρχει συνθήκη. 

Politico Europe : Η Ελλάδα είναι αποικία της Γερμανίας

Tο περιοδικό «Politico Europe», συνιδιοκτήτης του οποίου είναι η γερμανική εκδοτική εταιρεία «Axel Springer ΑΕ» (Bild, Welt κλπ.),περιέγραψε (σε παλαιότερο άρθρο του) με κυνισμό γιατί η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων αποικία της Γερμανίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να επιτύχει τη διαγραφή χρεών της Ελλάδας, δεν είχε απολύτως καμία δυνατότητα να αντισταθεί στις επιθυμίες του Γερμανού «κυρίου» της αποικίας του – επειδή στην Ευρωζώνη τα δημόσια χρέη χρησιμοποιούνται σαν πολιτικό εργαλείο.

Η Τουρκία εγγράφει υποθήκες προσάρτησης συριακών εδαφών… άλλη μια φορά

Γράφει ο Νίκος Μιχαηλίδης

Μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν και την εγγραφή υποθηκών για προσάρτηση συριακών εδαφών, ο Δυτικός Κόσμος όφειλε να έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει συμφέρον να παραδώσει την ενεργειακή του ασφάλεια στην Τουρκία.

Η τουρκική κρατική πολιτική απέτυχε να ελέγξει τη Συρία και να καταστείλει την κουρδική αυτονομία μέσω των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών δικτύων. Τώρα, η Άγκυρα πέρασε πλέον στην εφαρμογή του plan B. Η τουρκική εισβολή στο νοτιοδυτικό Κουρδιστάν (βόρεια Συρία) έχει δύο βασικές στοχεύσεις.

Η σύγκρουση των Η.Π.Α. με τη Γερμανία

Η υπερδύναμη είναι η μοναδική δυτική χώρα που μπορεί να βάλει στη θέση της την πρωσική κυβέρνηση του αχόρταγου κράτους, το οποίο κερδίζει συνήθως όλες τις μάχες, αλλά χάνει τον πόλεμο – ενώ συμπεριφέρεται με θράσος ως ο μοναδικός ηγεμόνας της Ευρώπης, οδηγώντας την ξανά στην καταστροφή.

Ανάλυση

Όποιος κατηγορεί τις Η.Π.Α. για προστατευτισμό, όταν αναφέρουν την επιβολή δασμών στις εισαγωγές τους, χωρίς ταυτόχρονα να κατηγορεί την Κίνα ή τη Γερμανία για μερκαντιλισμό που επιτυγχάνεται συνήθως με το μισθολογικό dumping, κάνει μεγάλο λάθος – αφού αδυνατεί να καταλάβει ότι, τα πλεονάσματα του ισοζυγίου όλων των χωρών είναι ίσα με τα ελλείμματα των υπολοίπων, οπότε το κράτος που έχει πλεονάσματα ζει κυριολεκτικά εις βάρος των ελλειμματικών εμπορικών εταίρων του.

Το γεωπολιτικό κόλπο γκρόσο του Πούτιν

Γράφει ο Μαινόμενος
10-3-2018

Πριν από μήνες η αποκάλυψη της ανάμιξης του Ιράν στον πόλεμο τα Υεμένης και η έμμεση ανάμιξη της Ρωσίας σε αυτόν, στάθηκε η αφορμή να αναζητήσω βαθύτερα αίτια και ποιο μακροχρόνιες στρατηγικές στα σχέδια της Ρωσίας. Η απορία ήταν γιατί η Ρωσία να αναμιχθεί σε μία περιφερειακή σύρραξη πολύ μακριά από την επικράτειά της, την ώρα που είναι επικίνδυνα απλωμένη στην Συρία και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει άμεση απειλή από το ΝΑΤΟ στα σύνορά της.

Το όλο σχέδιο είναι να σπάσει τον κλοιό που περισφίγγει γύρω της η δύση, με το να της εξουδετερώσει το βασικό εργαλείο που διαθέτει το ΝΑΤΟ για αυτό τον σκοπό , το οποίο είναι η δυνατότητα να ελέγχει τις θάλασσες και να μετακινεί στρατεύματα μεγάλης ισχύος, μέσω του τεράστιου στόλου του, όπου και όποτε επιθυμεί.