MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Το δολάριο ΗΠΑ έχει τελειώσει

pixabay / pasja1000
Είστε έτοιμοι για υψηλό πληθωρισμό και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου;

Η ισχύς των ΗΠΑ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βασίστηκε στην οικονομική κυριαρχία τους που πηγάζει από το δολάριο ως το αποθεματικό νόμισμα που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες στη θέση του χρυσού. Καθώς το δολάριο ήταν το νόμισμα που χρησιμοποιήθηκε για το διακανονισμό λογαριασμών διεθνούς εμπορίου, κάθε χώρα χρειαζόταν δολάρια. Αυτό εξασφάλισε μεγάλη ζήτηση δολαρίων για να απορροφήσει την προσφορά δολαρίων από τον αυξανόμενο προϋπολογισμό των ΗΠΑ και τα εμπορικά ελλείμματα. Στην πραγματικότητα, το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα επέτρεψε στις ΗΠΑ να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους τυπώνοντας χρήματα. 
 
Τα τελευταία χρόνια η κατάχρηση της οικονομικής ισχύος των ΗΠΑ από την Ουάσιγκτον, όπως οι κυρώσεις στη Ρωσία και σε άλλες χώρες και η κλοπή των ρωσικών κεντρικών τραπεζών, έχει διδάξει στον κόσμο ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί το σύστημα που βασίζεται στο δολάριο για καταναγκαστικούς σκοπούς απέναντι σε άλλες χώρες ανεξάρτητες, ξένες, οικονομικές και εμπορικές πολιτικές. Κατά συνέπεια, όπως εξηγεί ο Pepe Escobar, υπήρξε μια γρήγορη απομάκρυνση από τη χρήση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Με άλλα λόγια, η ζήτηση για δολάρια συρρικνώνεται. https://www.lewrockwell.com/2023/04/no_author/de-dollarization-kicks-into-high-gear/

Ακάθεκτη η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

Ο γενικός δείκτης πληθωρισμού καταγράφει επιβράδυνση τον Απρίλιο όμως οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.
 
Απογοητευτικά για τα νοικοκυριά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και για τον μήνα Απρίλιο.
 
Αν και ο πληθωρισμός τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 3% από 4,6% τον Μάρτιο το καλάθι του νοικοκυριού παραμένει «τσουχτερό» με «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» να εκτοξεύονται κατά 11,1% και τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να σημειώνονται σε: γαλακτοκομικά - αυγά (19,1%), ψωμί-δημητριακά (13,8%), κρέας (12%), καφέ-κακάο-τσάι (12,1%) και έλαια – λίπη (16,2%).
 

Το φιάσκο με την ψήφο των αποδήμων

Φιάσκο με την ψήφο των αποδήμων! Από τα πάνω-κάτω έξι εκατομμύρια ομογενών που παλεύουν ή ευημερούν άνετα στα ξένα, τελικά στις ερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν… 22.816 άτομα όλα κι όλα! Και μάλλον ούτε οι μισοί δεν θα πάνε, παρά την αίτηση που κατέθεσαν, διότι όταν την υπέβαλαν, δεν ήξεραν ότι για να ψηφίσουν θα πρέπει π.χ. να ταξιδέψουν από την Κίνα στην Κορέα και από τη Βενεζουέλα στο Τέξας! Αιτήσεις υποβλήθηκαν από 69 χώρες και στήθηκαν κάλπες μόνο σε 35! Βέβαια δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και τα έξι εκατομμύρια απόδημων που προαναφέραμε, αφού ο νόμος είναι εξαιρετικά περιοριστικός. Όμως σίγουρα είχαν –
έστω και με αυτό τον πολύ αυστηρό νόμο – δικαίωμα να ψηφίσουν πάνω από 500.000 Έλληνες ομογενείς.
 

Συνωστισμός στην πόρτα των BRICS…

Στις αρχές Μαΐου, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Εμιράτα, το Ιράν, το Μπαχρέϊν και η Σαουδική Αραβία κατέθεσαν επίσημα την πρόθεσή τους να ενταχθούν στην ομάδα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στην τακτική ετήσια σύνοδο των BRICS τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το έγκυρο Bloomberg, η ομάδα πρόκειται έως το 2025 να εμφανίζει συνολικά μεγαλύτερο οικονομικό όγκο από τον αντίστοιχο των G7 και ίσως να διαθέτει και κοινό νόμισμα κατά τα πρότυπα του ευρώ, όπως υπαινίσσεται ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Βουλής Alexander Babakov.