MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Η απειλή του στασιμοπληθωρισμού

Τα γιγαντιαία βουνά των χρεών που έχουν συσσωρευτεί παγκοσμίως, η εκτίναξη των εισοδηματικών ανισοτήτων σε πρωτοφανή επίπεδα, η πολιτική κατάσταση στις Η.Π.Α. με τις βίαιες εξεγέρσεις σε πολλές Πολιτείες, οι εκρηκτικές ανισορροπίες στην ΕΕ, οι φυγόκεντρες δυνάμεις που κλιμακώνονται στην Ευρωζώνη με την Ιταλία στο επίκεντρο, οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT που δεν εξελίσσονται θετικά (με κίνδυνο να εξέλθει η Μ. Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ίδια και στην ΕΕ), η πρόθεση της Κίνας να εισβάλει στο Χονγκ Κονγκ (με τη δικαιολογία της πανδημίας, θυμίζοντας πως η πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του πλανήτη), η κρίση των G7 που θα έχουν μία σύνοδο κορυφής υπό την ηγεσία του προέδρου Trump τις επόμενες ημέρες κοκ., αιτιολογούν πλήρως την ανασφάλεια που επικρατεί – σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Trump ήθελε να συμμετέχει και η Ρωσία στη συνάντηση, με αποτέλεσμα να αναιρεθεί εν πρώτοις επειδή αρνούταν η Μ. Βρετανία. Επομένως, η εξέλιξη της οικονομίας μπορεί να έχει το σχήμα V ή το U, αλλά δεν αποκλείεται καθόλου το L – η πτώση της δηλαδή και η παραμονή της σε χαμηλό επίπεδο. Σε μία τέτοια περίπτωση, ο συνδυασμός του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης με την υψηλή ανεργία, σε κλάδους που θα συρρικνώνονται, με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού, δεν είναι καθόλου απίθανος – ο στασιμοπληθωρισμός δηλαδή, ο οποίος αποτελεί μία θανατηφόρο οικονομική ασθένεια που μειώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ συνήθως συνοδεύεται από εσωτερικές κοινωνικές αναταραχές και από διακρατικές συγκρούσεις. 

Το Βερολίνο θέλει να υπαγορεύσει που θα πάνε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Το Βερολίνο εξ αιτίας της εμμονικής πάθησης περί δικαίου και άλλων παραισθησιογόνων φιλοσοφικο-πολιτικών αντιλήψεων, πίσω από τις οποίες κρύβονται μεγαλειώδη ιμπεριαλιστικά ορμέμφυτα, άργησε να κατανοήσει τη δυναμική της ύφεσης που πυροδότησε το lockdown του κορονοϊού.

Μόλις κατάλαβε, πανικοβλήθηκε και ανακοίνωσε ένα εθνικό γερμανικό πρόγραμμα 500 δισ. ευρώ και δανείστηκε 155 δισ. ευρώ από τις αγορές. Μετά συνειδητοποίησε πως αν σκάσει ο ευρωπαϊκός Νότος δεν θα μείνει τίποτε όρθιο και έκανε έναν τακτικό συμβιβασμό με τον Μακρόν. Στο ηθικό-πολιτικό πεδίο αντιμετώπισης της πανδημίας, άλλωστε, το Βερολίνο έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, γεγονός που πυροδότησε νέο κύμα αντιγερμανισμού στην Ευρώπη.

Το νέο γερμανικό τέχνασμα

Οι Γερμανοί, για να ξεφύγουν από την κρίση του 2008, επιδότησαν την αγορά νέων αυτοκινήτων σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Σήμερα, για να μην επαναλάβουν τα ίδια, καθώς επίσης επειδή θέλουν να στηρίξουν τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της χώρας τους που επιδοτείται από την ΕΕ, αναγκάζουν τις αποικίες χρέους τους να επιδοτήσουν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγουν οι ίδιοι – με πρώτη την Ελλάδα, όπου η γερμανόφιλη κυβέρνηση μας, αδιαφορώντας για το κόστος, επιδοτεί το 15% της τιμής τους. Προηγουμένως δήλωσε το σταμάτημα της χρήσης λιγνίτη, δήθεν για περιβαλλοντικούς λόγους – στην πραγματικότητα όμως επειδή πήρε αυτήν την εντολή από τη Γερμανία. Ντροπή της αλλά, ακόμη περισσότερο, ντροπή σε όλους εμάς που το ανεχόμαστε.