MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Προς μείωση του ορίου μετρητών στις συναλλαγές για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή

Τρόπους να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, που τα τελευταία χρόνια διογκώνεται, αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν ωθήσει πολλές επιχειρήσεις κυρίως μικρομεσαίες να ακολουθήσουν άλλους δρόμους αποκρύβοντας τα πραγματικά φορολογικά δεδομένα από την εφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια κίνηση που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των μετρητών στις συναλλαγές με τα καταστήματα.

Η Ιταλία στη στροφή του διαβόλου

Η Κομισιόν, παίζοντας με τη φωτιά, κινδυνεύει να γελοιοποιηθεί από την ιταλική κυβέρνηση που την προκαλεί δημόσια, διαθέτοντας τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά – αν και η μάχη θα κριθεί στο εσωτερικό της χώρας, με αντίπαλο την πέμπτη κυβερνητική φάλαγγα, υποχείριο των Γερμανών.

Ανάλυση

Οι επιθέσεις της καθεστωτικής Ευρώπης εναντίον της Ιταλίας εντείνονται – πρόσφατα με ενέργειες που διαρρέουν σκόπιμα, σύμφωνα με τις οποίες η ευρωπαϊκή εποπτική επιτροπή των τραπεζών εξετάζει πολύ προσεκτικά τα ιταλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι έλεγχοι αφορούν τόσο τις καταθέσεις, όσο και τη διατραπεζική αγορά, χωρίς όμως να οδηγούν σε κάτι ανησυχητικό – παρά το ότι τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της χώρας είχαν εκτοξευθεί στο 3,72% (σήμερα στο 3,53%).

Η γενοκτονία των Ελλήνων

Δυστυχώς, παρά τις θυσίες των Ελλήνων για οκτώ συνεχή χρόνια, η οικονομία μας είναι τρισχειρότερη από ότι το 2010 – οπότε αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος πόνος για τον πληθυσμό που θα παραμείνει στη χώρα, αδυνατώντας να αποδράσει από το έγκλημα που συντελείται.

Επικαιρότητα

Όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν υπήρχε κανένας σοβαρός οικονομολόγος που να μην δήλωνε ότι, η υιοθέτηση μίας άγριας και πρόωρης πολιτικής λιτότητας θα επιδείνωνε σημαντικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – τεκμηριώνοντας το με δύο κλασσικά κείμενα, όπως το «The Debt Deflation Theory of Great Depressions» του I. Fischer (ανάλυση), καθώς επίσης το «Golden Fetters» του B. Eichengreen.