MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Γρίβας Κ.: Η Τουρκία δεν έχει ιστορία, έχει ποινικό μητρώο

Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μίλησε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις δια στόματος Ερντογάν (30-08-2022).


Ο κ. Γρίβας είπε ότι οι επέτειοι της μικρασιατικής καταστροφής είναι για τους Τούρκους ένα ιστορικό ορόσημο το οποίο θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως βάση έδρασης για τις τρομακτικές φιλοδοξίες που έχουν.

Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε το σφάλμα στο οποίο παραδοσιακά πέφτουμε στην Ελλάδα και αποδίδουμε τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Τουρκίας σε κάποιους κακούς και πάντοτε ψάχνουμε να βρούμε κάποιον καλό. Πρέπει να θυμηθούμε ότι και ο Ερντογάν είχε εμφανιστεί ως ελπίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν είχε πρωτοβγεί.

Το “Δίλημμα του Μαλάκα” σε έκδοση Ερντογάν!

Γνωρίζω ότι έχετε εξοργιστεί από τον τίτλο, αλλά θα δείτε ότι δεν είναι αυτό που νομίζετε! Σκοπό έχω να παρουσιάσω το “Δίλημμα του Μαλάκα” και στη συνέχεια την εκδοχή του στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών. Πρόκειται για γεωπολιτική, ενέργεια και θαλάσσιους δρόμους του σύγχρονου εμπορίου! Μια από τις πέντε πιο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη είναι το “στενό του Μαλάκα” (Strait of Malacca).


Όπως θα δείτε στον χάρτη, πρόκειται για ένα στενό μήκους 930 χλμ, μεταξύ της χερσονήσου της Μαλαισίας και του ινδονησιακού νησιού Σουμάτρα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναυτικούς δρόμους και πήρε το όνομά του από το σουλτανάτο Μαλάκα που κυβέρνησε το στενό την περίοδο 1400-1511 μ.Χ. Διοικητικό Κέντρο της περιοχής ήταν η σημερινή πόλη Μαλάκα στην Μαλαισία.

«Το απόρρητο υποτάσσεται στην κάθαρση» η θέση Καραμανλή για τις υποκλοπές που «στριμώχνει» την κυβέρνηση

Τα όσα είπε χθες το βράδι από τα Ανώγεια της Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για το θέμα των υποκλοπών προφανώς επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις , όσο κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι δεν αλλάζει τίποτα στο σχεδιασμό τους. Το «όλα στο φως» που ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και η επισήμανση ότι «το απόρρητο υποτάσσεται στην κάθαρση» έχουν φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.