MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Αδαλής : Η τετραπλή παγκόσμια κρίση και ο «άγνωστος πόλεμος» των πετρελαϊκών τιμών

Ο οικονομέτρης - αναλυτής Γιώργος Αδαλής, σε μια εφ όλης της ύλης συζήτηση στον 98.4 , προσεγγίζει την τετραπλή παγκόσμια κρίση και τις επιπτώσεις της ιδίως στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας πως οι τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις τριών ισχυρών παικτών και τα θέλω τους στην τιμή του πετρελαίου αλλά και η διττή προσέγγιση των πράσινων πολιτικών, πυροδοτούν ουσιαστικά μια άνευ προηγουμένου δεκαετία αστάθειας και αναταράξεων με επικίνδυνες στενωπούς για τις κοινωνίες. 
 

Μισόν αιώνα μετά, στην κορυφή η ακροδεξιά στην Ιταλία

Πρώτος με διαφορά ο ακραία συντηρητικός συνασπισμός ●Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην τρίτη πιο ισχυρή οικονομία του μπλοκ ● Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη ● Σημαντικό το ποσοστό της αποχής
 
Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία - για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.
 
«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό  η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία.
 

Οδηγεί ο Ερντογάν την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Δ.Σταθακόπουλος

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου


” Τουρκικό Σύνταγμα- έκτακτη ανάγκη – παράταση θητείας Προέδρου”

Οι εκλογές στην Τουρκία πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2023, οπότε και συμπληρώνεται η 5ετής θητεία του Τούρκου Προέδρου ( Ιούνιος 2018 – Ιούνιος 2023).

Μπορεί ο Τούρκος Πρόεδρος να είναι υποψήφιος για δεύτερη φορά , όπως το σύστημα της Προεδρικής Δημοκρατίας ορίζει, ή όχι – σε περίπτωση που η υποψηφιότητα αυτή θεωρηθεί τρίτη – δεδομένου ότι ήταν Πρόεδρος και πριν το 2018, με το τότε ισχύον σύστημα της Προεδρευομένης Δημοκρατίας ;

Το ερώτημα αυτό απασχολεί τους Τούρκους Συνταγματολόγους εδώ και καιρό , με τάση θετικής απάντησης, πως όντως μπορεί.

Η Πολωνία ετοιμάζεται για πυρηνική καταστροφή: O B.Πούτιν επικυρώνει την Πέμπτη την αλλαγή συνόρων & παραδίδει τελεσίγραφο στην Ουκρανία…

Με “fast-track” διαδικασίες έρχεται η διάλυση της Ουκρανίας καθώς η ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) θα θέσει προς συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου τα νομοσχέδια που ενσωματώνουν τις 4 πρώην ουκρανικές περιοχές στις οποίες διεξάγονται τώρα τα δημοψηφίσματα.
 
Συνεπώς, αμέσως μετά το πέρας των δημοψηφισμάτων στις 27 του μήνα σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζιε και Χερσώνα, θα ακολουθήσει η επικύρωση της αλλαγής συνόρων στις 29 Σεπτεμβρίου.
 
Λίγο αργότερα αναμένεται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, να απευθύνει νέο διάγγελμα στο οποίο θα κηρύξει στρατιωτικό νόμο και θα παραδώσει τελεσίγραφο στους Ουκρανούς να αποχωρήσουν εντός 24 ωρών από τα εδάφη που πλέον ανήκουν στην Ρωσία.
 

Οι Πολωνοί ακυρώνουν συναυλίες του Ρ.Γουότερς γιατί διαφωνούν με όσα είπε για τον πόλεμο!

Οι συναυλίες του συνιδρυτή των Pink Floyd Ρότζερ Γουότερς στην Κρακοβία ακυρώθηκαν, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές, με αφορμή τα σχόλια που έκανε ο καλλιτέχνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.


Ο Γουότερς επρόκειτο να εμφανιστεί στην Κρακοβία τον επόμενο Απρίλιο. Όμως η ανοιχτή επιστολή που, σύμφωνα με τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, απηύθυνε στην πρώτη κυρία της Ουκρανίας, την Ολένα Ζελένσκα, προτρέποντάς της να ζητήσει από τον σύζυγό της να επιλέξει «έναν διαφορετικό δρόμο» και επικρίνοντας τη Δύση επειδή εφοδιάζει με όπλα το Κίεβο, προκάλεσε σάλο.

Γιατί οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι… φουσκωμένοι

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κοστολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά, ήταν μία απόδειξη ότι τα προηγούμενα μέτρα ήταν ανεδαφικά. Οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε εκτροχιασμό του κρατικού προϋπολογισμού, πέραν του ότι δεν έδιναν ουσιαστική λύση ανακούφισης στους καταναλωτές. Επιπλέον, δεν έδιναν λύση στα υπερκέρδη των προμηθευτών. Γεγονός που το είχα αναφέρει από την πρώτη στιγμή που είχαν επιβληθεί, σημειώνοντας ότι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.
 
Η Ευρώπη, όπως αντιλαμβάνεστε, αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της τιμής της TTF (Title Transfer Facility,Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων), παρότι ο δείκτης αυτός ακολουθεί αυξανόμενη πορεία (βρίσκεται πάνω από  τα 200 €/Mwh), ο οποίος επηρεάζει άμεσα την χονδρική τιμή (Day Ahead Market – Dam) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του  κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, που τελικά περνάει στους καταναλωτές.
 

Ξεκίνησε το καραβάνι 100.000 μεταναστών με τουρκική καθοδήγηση προς τον Έβρο

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση
 
Το λεγόμενο «καραβάνι του φωτός» το οποίο έχει σχηματιστεί από ΜΚΟ με τουρκική καθοδήγηση και αναφέρεται σε έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών ο οποίος πρόκειται να περάσει βίαια στην Ελλάδα από τα σύνορα του Έβρου, έχει ξεκινήσει.
 
Σύμφωνα με το βίντεο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού οι Τούρκοι είχαν προετοιμαστεί προσεκτικά το έδαφος και είχαν μεταφέρει χιλιάδες κόσμο με στρατιωτικά καμιόνια στην Ανδριανούπολη, τώρα θέτουν το σχέδιο στην τελική του φάση.