MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Φλέγεται η Γαλλία: Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές, 3η νύχτα στους δρόμους - «Στριμωγμένος» ο Macron, «τρίζει» η προεδρία του

Με τους Γάλλους στους δρόμους, ο Emmanuel Macron αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας 
 
Τρίτη συνεχόμενη νύχτα, του Σαββάτου προς Κυριακή 19/3, πέρασαν στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι διαδηλωτές, πραγματοποιώντας πορείες σε όλη τη χώρα εν μέσω οργής για την κυβέρνηση που προωθεί την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορίαστην Εθνοσυνέλευση, με την αστυνομία να συγκρούεται μαζί τους για τρίτο επίσης συνεχόμενο βράδυ.

Οι αυξανόμενες αναταραχές και οι απεργίες έχουν φέρει τον Πρόεδρο Emmanuel Macron ενώπιον της σοβαρότερης πρόκλησης για την εξουσία του και πολιτικής κρίσης μετά τις διαδηλώσεις των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

Στον πόλεμο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο!

Το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εναντίον του προέδρου της Ρωσίας αποτελεί στην ουσία των στοχεύσεών της, μια προφανώς, πολιτική απόφαση. Περιττεύει να σχολιάσουμε εδώ τις νομικές πτυχές της εν λόγω κίνησης, όπως και το πόσο προβληματική είναι από πλευράς δημοσίου διεθνούς δικαίου. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το ΔΠΔ επέλεξε να στραφεί εναντίον του προέδρου της Ρωσίας, την ίδια στιγμή που οι ηγέτες της Δύσης και οι εκλεκτοί τους μένουν στο απυρόβλητο. 
 
Αυτή η ξεκάθαρα μεροληπτική στάση επιβεβαιώνει ότι αφενός το ΔΠΔ αποτελεί νομικό και πολιτικό εργαλείο της Δύσης, αφετέρου η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ έχουν ελεγχθεί από το λόμπι που επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, μέχρι τέλους. Ή αν προτιμάτε, μέχρι το πιθανό τέλος όλων μας, μέσα από μια πυρηνική σύγκρουση. Αυτό είναι και το σημαντικότερο συμπέρασμα, διότι μπορεί σύντομα να μην έχει κανένα νόημα η συζήτηση περί διεθνούς δικαίου.
 

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με την δήλωση Ν.Τραμπ για σύλληψη του – Η παρέμβαση Έλον Μασκ

Το αμερικανικό «βαθύ κράτος» κατά της υποψηφιότητας
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επερχόμενη σύλληψη του σε λίγες ημέρες λόγω των καταγγελιών της πορνοστάρ Stormy Daniels που σημαίνει ότι το “βαθύ κράτος” των ΗΠΑ την προεκλογική χρονιά αποφασίζει να ανασύρει μια παλιά υπόθεση ώστε να πλήξει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών εκ νέου.
 
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ σε μία δήλωση που προκαλεί αίσθηση ανακοίνωσε ότι αναμένεται να συλληφθεί την Τρίτη στο Μανχάταν δείχνοντας την πλευρά Μπάιντεν ότι κρύβεται πίσω από όλα αυτά και μάλιστα κάνοντας χρήση αριστερών παρακρατικών!
 

Οι πυραμίδες της Credit Suisse

Η Credit Suisse δεν είναι μια τράπεζα σαν οποιαδήποτε άλλη. Δεν είναι μια τράπεζα που, ας πούμε, αν έχεις ένα κομπόδεμα 20.000 ευρώ για ώρα ανάγκης, παίρνεις το αεροπλάνο για Ζυρίχη, πας στην έδρα της και λες «γεια σας, θέλω να καταθέσω αυτά τα χρήματα. Τι τόκο δίνετε;». Το πιθανότερο είναι ότι, αν καταφέρεις και μιλήσεις με κάποιον υπάλληλο, με δυσκολία θα συγκρατήσει τα γέλια του. Αλλά με αστική ευγένεια, στην οποία είναι καλά εκπαιδευμένος, θα σε συμβουλεύσει: «Γιατί δεν τα καταθέτετε σε μια από τις τράπεζες στη χώρα σας; Μια χαρά τραπεζούλες είναι, ανακεφαλαιοποιημένες, καθαρές από κόκκινα δάνεια… Πώς το λέτε στην Ελλάδα; Παπούτσι απ’ τον τόπο σου…». Εντάξει, υπερβάλλω, αποκλείεται να ξέρει την παροιμία, εκτός αν πέσεις σε ξενιτεμένο ελληνόπουλο του brain drain.