MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Ο EastMed, ο Δρόμος του Μεταξιού και η ελληνοτουρκική διένεξη

Ένα εξόχως σημαντικό συνέδριο, που δεν έλαβε την απαιτούμενη δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια της Κύπρου στις 18-19 Νοεμβρίου 2019. Σύμφωνα με το gunes.com στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ρωσία, Αμερική, Συρία, Λίβανο και Πακιστάν (σσ. όχι τυχαίως ασφαλώς, μετά την έντονη παρουσία τους σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο) καθώς και απόστρατοι Τούρκοι στρατηγοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, ο αυτοαποκαλούμενος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα Derya Kanbay, «υπουργοί» του ψευδοκράτους και σύμβουλοι εξ απορρήτων του Ρ.Τ.Ερντογάν. 

Carnegie Europe: Τα τρία ανεπίλυτα ζητήματα του ΝΑΤΟ

Της Judy Dempsey
 
Θα μπορούσε να είχε τελειώσει με θεατρικές εκρήξεις. 

Όπως αποδείχθηκε, η σύνοδος Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ έξω από το Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου, εξέθεσε μεγάλες διαφορές εντός της συμμαχίας. Αλλά ήταν ανοιχτή και αναγκαία. Και οι περισσότερες από τις διαφωνίες ήταν μεταξύ των Ευρωπαίων, όχι μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ. 

Η ασυνήθιστα σύντομη και επικεντρωμένη Δήλωση του Λονδίνου, κάλυψε τις ρωγμές αυτές. Αλλά είναι όλες εκεί, μπορεί να τις δει κανείς. 

FT: Τα fake data και πώς οδηγούν σε λάθος πολιτικές αποφάσεις

Τα μεγάλα πολιτικά λάθη που στηρίχθηκαν σε εσφαλμένη ανάλυση δεδομένων και οι παρενέργειες των δημοσκοπήσεων. Η παρερμηνεία του μέσου όρου και η «χειραγώγηση» κατά τη διαδικασία συλλογής στοιχείων. 

Financial Times

Δεν αισθάνεστε καλά αν το αγαπημένο σας κόμμα ή ο πολιτικός σκοπός προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Λοιπόν, προσέξτε. Τα στοιχεία (data) είναι εξίσου επιρρεπή σε παραποίηση και παρερμηνεία όσο και οι λέξεις, και ίσως ακόμα περισσότερο. 

Όταν ξεβρακώνεις τους πολίτες σου αλλά εσύ τα κατεβάζεις στον Ερντογάν

Τατιάνα Μπόλαρη - Eurokinissi
Ότι η ανοχή στα όσα συνέβαιναν επί ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγαινε άλλο, είναι σωστό. Η Ελληνική Αστυνομία είχε διακοσμητικό χαρακτήρα όπως και τώρα όταν συλλαμβάνει εγκληματίες κι αυτοί πότε με άδειες, πότε με τον ποινικό κώδικο κυκλοφορούν ελεύθεροι. Στα Εξάρχεια η κατάσταση ήταν ανυπόφορη. Όλα όμως έχουν ένα όριο. Η σύλληψη, η άσκηση βίας και το ξεβράκωμα ανθρώπων που ενδεχομένως μπορεί απλά να βρέθηκαν σε λάθος σημείο τη λάθος στιγμή, είναι εκτός αποδεκτών ορίων. 

Του Στρατή Μαζίδη 

Υπάρχουν δημοσιευμένες κατηγορίες και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν αστυνομική βία χωρίς να κατηγορούνται για τίποτε. Την ίδια ώρα όμως μια χαρά οι εγκληματίες συνεχίζουν το πάρτι τους σε βάρος των ανυπεράσπιστων πολιτών. Συμμορίες, εγκληματίες, ληστές, δολοφόνοι και πάσης φύσεως απατεώνες ξεσαλώνουν. Πού είναι εκεί η Αστυνομία; Τι γίνεται με τον Ποινικό Κώδικα; Ως πότε θα ισχύει το έκτρωμα να χορηγούνται άδειες σε σκληρούς ποινικούς;