MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Το Πεκίνο διατάζει τις κρατικές τράπεζες να προετοιμαστούν για τεράστια απόρριψη δολαρίων – Reuters

PublicDomainPictures / Pixabay
Freepen.gr - Η Κίνα έχει δώσει εντολή στα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προετοιμαστούν να πουλήσουν τα αποθέματά τους σε δολάρια ενώ συγκεντρώνουν αποθέματα υπεράκτιων γιουάν, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.


Το ταυτόχρονο ντάμπινγκ του δολαρίου ΗΠΑ και η αγορά του γιουάν αναμένεται να αποφύγουν περαιτέρω πτώσεις στο κινεζικό νόμισμα, το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια έναντι του δολαρίου εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μέχρι στιγμής φέτος, το γιουάν έχει υποχωρήσει πάνω από 11% έναντι του δολαρίου.

Η Γεωπολιτική Διάσταση της Ελληνοτουρκικής Σύγκρουσης

Σε μια περίοδο Γεωπολιτικής ρευστότητας και επαναπροσδιορισμών με τις Γεωστρατηγικές επιδιώξεις μεγάλων και μικρότερων παικτών ισχύος, όπου η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε κομβικό σημείο εξελίξεων, τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις .


-Γιατί η Τουρκία οξύνει το συγκρουσιακό κλίμα που έχει επιλέξει στρατηγικά να κινηθεί έναντι της Ελλάδας ;

-Ο ρόλος «κλειδί» των διαύλων του Αιγαίου από τον Εύξεινο Πόντο έως το Σουέζ και το Γιβραλτάρ. Η θέση της Κύπρου στην εξίσωση και που οδηγούμαστε ;

Παυλόπουλος: "Οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο είναι ενεργές"

 
Οι απαιτήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις που διεκδικεί για τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, δήλωσε σήμερα ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
 
Στον χαιρετισμό του, κατά την τελετή Μνήμης των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Γεράκι Ηλείας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Με αισθήματα μεγάλης τιμής και ειλικρινούς συγκίνησης ανταποκρίνομαι στην πρόσκλησή σας, για να τιμήσουμε από κοινού την Μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Iστορικό αλλά και Μαρτυρικό Γεράκι της Ηλείας, σημερινή Κοινότητα του Δήμου Ήλιδας.
 

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Δελτίο» στο ρεύμα και προγραμματισμένες διακοπές τον χειμώνα – Αποκαλύψεις για τον λιγνίτη

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για «δελτίο στο ρεύμα», με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση της ενέργειας κατά 5%, ο οποίος ενδέχεται να επιτευχθεί με προγραμματισμένες διακοπές μισής ή μίας ώρας στην ηλεκτροδότηση και περιορισμό στην κατανάλωση.


«Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα το χειμώνα», εκτίμησε ο Γιώργος Αδαμίδης, αφού όπως είπε, τον Αύγουστο η κατανάλωση στο ρεύμα ήταν πολύ μειωμένη, ενώ το χειμώνα κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, λόγω της θέρμανσης.

Στην ίδια συζήτηση, ωστόσο, συμμετείχε και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος θεώρησε υπερβολικό το σενάριο των προγραμματισμένων διακοπών, αφού ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης της κατά 5%, είναι εφικτός.

ΑΜΥΝΑ Πώς ο Μητσοτάκης κλότσησε τα «δώρα» του Ερντογάν στον ΟΗΕ

Ντόμινο λαθών! Επέλεξε να μην ασχοληθεί και να εξηγήσει στη Γ.Σ. τη συνεχή επιθετική, παράνομη και επικίνδυνη συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο σε πραγματικό χρόνο και πραγματικές κινήσεις
 
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2022 και εν όψει της Γ.Σ. του ΟΗΕ, η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με στρατιωτικά μέσα και πυρά, με το αιτιολογικό των στρατιωτικών ασκήσεων.