MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου στις 7 Απριλίου το 2004: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα»

«Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα»

Ήταν Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 2004, όταν ο τότε πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας, με δάκρυα στα μάτια έδινε ηχηρή απάντηση στους Τούρκους και στα «γεράκια» της Δύσης.

Σε μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε τον ελληνικό κυπριακό λαό να απορρίψει το «σχέδιο Ανάν» στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου με ένα δυνατό «όχι» και να υπερασπιστεί το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του. 

Ποινική δίωξη κατά του «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» και της «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.» από εισαγγελία Αθηνών

Ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κατά των υπευθύνων των κατασκευαστικών εταιρειών ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ και ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.

Η κατηγορία αφορά προσυνεννοημένες προσφορές των δύο εταιρειών, κατά τη δημοπράτηση των έργων για την επέκταση κρηπιδόματος σταθμού εμπορευματοκιβωτίων προβλήτα του ΟΛΘ και την ανακαίνιση υποδομής γραμμής και ενίσχυση της σήραγγας Ομόνοιας-Μοναστηράκι.

Ο ελληνικός παραλογισμός

Εάν δεν αποφασίσουν οι ιθαγενείς τι ακριβώς θέλουν, ιδίως τι είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν, θα τους επιβληθεί σύντομα ένα παράλληλο νόμισμα, πολύ χειρότερο από τη δραχμή – ενώ η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ξανά, οδηγούμενη σε συνθήκες διαβίωσης πολύ κατώτερες από αυτές των Βαλκανίων.

 Άποψη

Το 2009 το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 299,7 δις € (από 263,3 δις € το 2008 λόγω των διογκωμένων από το ΔΝΤ ελλειμμάτων), το ΑΕΠ 231,1 δις €, οπότε το χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 129,7% (από 112,9% το 2008). Το ιδιωτικό χρέος ήταν ελάχιστο, τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες κάτω από το 10%, τα μη εξυπηρετούμενα χρέη των Ελλήνων προς το δημόσιο πολύ χαμηλά, στους λοιπούς οργανισμούς όπως η ΔΕΗ επίσης, η ανεργία ήταν στο 9,5% περίπου, οι μισθοί και οι συντάξεις σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι καταθέσεις στα 260 δις €, το ασφαλιστικό ήταν σχετικά βιώσιμο, ενώ ο τραπεζικός τομέας δεν είχε καθόλου προβλήματα.