MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Τα μνημόνια διέλυσαν το ΕΣΥ, αλλά το έμψυχο δυναμικό στέκεται όρθιο: Πολιτικοί δέχτηκαν υπό εκβιασμό να περικόψουν δαπάνες

Ασθενοφόρο περνά την πύλη του νοσοκομείου Αττικόν,
στο Χαϊδάρι. Το νοσοκομείο Αττικόν, είναι ένα από τα νοσοκομεία
αναφοράς της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
 
Η κυβερνητική διαχείριση της κρίσης του κορωνοιού, τουλάχιστον στο επίπεδο της δημόσιας υγείας, γιατί το μέτωπο της οικονομίας είναι μια άλλη ιστορία, χαρακτηρίζεται κατά γενική ομολογία συνετή. 

Συνετή και συγκρατημένη καθώς δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς σε μια χώρα ο καθημαγμένη, με υποστελεχωμένο εθνικό σύστημα υγείας και ελάχιστα μέσα μαζικής προστασίας από επιδημίες. 

Η νέα πρόεδρος των Ελλήνων

Και από τα δύο μηνύματα-διαγγέλματα της προέδρου λείπει παντελώς η λέξη «έθνος». Στο μήνυμά της προς τους αποδήμους έχει χρησιμοποιήσει μερικά παράγωγά του («εθνική επέτειος», «εθνική κυριαρχία», «εθνικοί ευεργέτες»), στο μήνυμά της προς τον ελληνικό λαό τα έχει διαγράψει, πλην εξαιρέσεως. Όπως θα διαπιστώσετε από την αντιπαραβολή των κειμένων, η λέξη «επέτειος» στο διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό δεν συνοδεύεται από το επίθετο «εθνικός», ενώ η εθνική μνήμη καλείται «συλλογική». Και βεβαίως δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «έθνος». Λυπούμεθα για το σχόλιο, αλλά κουτοπονηριές… χαμηλοβλεπούσης.