MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Οι κίνδυνοι της άρσης των ελέγχων κεφαλαίων

Εκτός από τα αμιγώς ελληνικά προβλήματα, όπως είναι οι μη υγιείς τράπεζες, οι αρνητικές ειδήσεις από την παγκόσμια οικονομία πολλαπλασιάζονται – με σημαντικότερη τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Αργεντινής, παρά το θηριώδες ποσόν των 56 δις $, με το οποίο στηρίχθηκε από το ΔΝΤ Ειδικότερα, οι προβλέψεις τόσο για το ΑΕΠ, όσο και για τον πληθωρισμό της είναι απογοητευτικές – ενώ υπάρχει φόβος να μην είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 5,3 δις $ τον επόμενο μήνα. Τυχόν χρεοκοπία της όμως δεν θα σήμαινε μόνο απώλεια χρημάτων και κύρους για το ΔΝΤ, πόσο μάλλον για την κυρία Lagarde που φιλοδοξεί να διοικήσει την ΕΚΤ – αλλά ενδεχομένως την αφετηρία ενός παγκοσμίου κραχ, γνωρίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων η Τουρκία (η λίρα έχασε κάποια στιγμή το 10% της αξίας της απέναντι στο δολάριο), ενώ ο εμπορικός/νομισματικός πόλεμος των Η.Π.Α. εναντίον της Τουρκίας μαίνεται.

«Βυθίζεται» η γερμανική οικονομία

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Αγωνία επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τα διαδοχικά απογοητευτικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία. Το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώνεται πιο βίαια και από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις καθώς όσο κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος δημιουργούνται συνθήκες «ασφυξίας» για τους γερμανικούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Αφού κατάφερε να αντέξει την παγκόσμια κρίση του 2008 και να απορροφήσει τους κραδασμούς της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2012-13, η Γερμανία τα τελευταία χρόνια αποτελεί… υπόδειγμα οικονομίας, εμφανίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα απασχόλησης, το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο και αξιοσημείωτη δημοσιονομική πειθαρχία. Όμως η ακραία νευρικότητα στις αγορές και η γεωπολιτική αβεβαιότητα δείχνουν να μετατρέπουν τα ισχυρά της σημεία σε αδυναμίες και πλέον βρίσκεται με το ένα πόδι στο βάλτο της ύφεσης.

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γεωπολιτικού Αναλυτή.

Φλύαρες δηλώσεις αποτροπής που εκφυλίζονται στην φοβική επαναληψιμότητά τους, θα επιταχύνουν την καταστροφή και θα φέρουν εθνικές τραγωδίες – Η παρτίδα στο Αιγαίο θα κριθεί στην σφαίρα των τετελεσμένων. Αυτό το γνωρίζει καλά η Τουρκία γι’ αυτό και επενδύει τα μέγιστα σε αυτήν την στρατηγική…

Το διεθνές περιβάλλον αλλάζει δραματικά… Και πρώτα απ’ όλα, το ίδιο το σύστημα διεθνούς ασφάλειας και επίπλαστης σταθερότητας, το οποίο έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά, και πιθανότατα αμετάκλητα.

Η επίκληση δήθεν παραβιάσεων, στην οποία κατέφυγαν οι ΗΠΑ για να αιτιολογήσουν την αποχώρησή τους από την ABM και την INF, κατηγορώντας προς τούτο το Ιράν και την Ρωσία, είναι μια επίκληση προσχηματική.

Τι είναι η προπαγάνδα – ποιά τα ειδη της

Μου άρεσε πάρα πολύ η σειρά άρθρων που γράφει ο Argos μετά από παρότρυνση του Κόραξ και θα ήθελα να συμπράξω κι εγώ με μια σειρά 2 άρθρων όπου θα κάνουμε ακαδημαικό μαθημα για την προπαγάνδα και πως αυτή επιρρεάζει την μάζα. Πάμε λοιπόν στο 1ο από τα 2 κομμάτια: 

1. Η σημασία της Προπαγάνδας. 

«Η Προπαγάνδα βασιλεύει, η Προπαγάνδα θριαμβεύει. Τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα,. όλα είναι Προπαγάνδα. Από εδώ κι’ εμπρός, αυτή κανονίζει, την σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, την δραστηριότητα μας. H σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Είναι ένα χαρακτηριστικά μιας νέας μορφής πολιτισμού. Οι Ιστορικοί τον μέλλοντος θα ονομάσουν τον 20ο αιώνα, αιώνα της Προπαγάνδας». (Ζ. Σεβαλιέ). 

Ο πόλεμος εναντίον των μετρητών

Η μη ισορροπημένη αναδιανομή των εισοδημάτων και τα χρέη παγκοσμίως, δημόσια και ιδιωτικά, έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ – ενώ μία από τις διαστρεβλώσεις που προκάλεσε η πολιτική των κεντρικών τραπεζών είναι οι φούσκες στην αγορά ακινήτων και η εξ αυτής κερδοσκοπία στα ενοίκια που απορροφούν πλέον όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων της μεσαίας και κατώτερης τάξης. Το Χονγκ Κονγκ, στο οποίο τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα μεγάλων κοινωνικών αναταραχών, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου – ενώ ήδη στη Γερμανία τα ενοίκια αντιστοιχούν στο 50% περίπου του μηνιαίου μισθού. Ο επόμενος τρόπος τώρα της ληστείας του 99% του πληθυσμού από το 1% των ελίτ που έχουν στη διάθεση τους τεράστιες δυνατότητες, δεν είναι άλλος από την επίθεση στις τραπεζικές καταθέσεις της μεσαίας τάξης – όπου όμως, επειδή υπάρχει ο φόβος πως οι άνθρωποι θα τις αποσύρουν, αρνούμενοι να πληρώσουν για τη διαφύλαξη τους αντί να εισπράττουν τόκους, η λύση για τις ελίτ είναι η κατάργηση των μετρητών.